Hlavní obsah

Hasiči musí vylézt na 170 metrů vysoký komín, hrozí pád ledu

Právo, Jiří Růžička
Otrokovice

Vysilující výstup na 170 metrů vysoký komín teplárny, nejvyšší ve Zlínském kraji, zahájili ve čtvrtek ráno hasiči-lezci v Otrokovicích na Zlínsku. Oteplení začalo nahoře u ústí uvolňovat velkou ledovou krustu s krápníky, které se tam vytvořily a hrozí pádem.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasič-lezec stoupá na vrchol komína.

Článek

Části těžkého ledu spadly již ve středu odpoledne a prorazily střechu provozu pod komínem. „Led padající z takové výšky může nadělat pěknou paseku, proto tam musí vylézt naši specialisté a pokusí se ho odstranit,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Doplnil, že firma hasičům tento zásah uhradí.

„Ve středu už by se to nestihlo do setmění a potmě by takový zásah znamenal neúměrné riziko,“ uvedl.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasič - lezec stoupá na vrchol komína.

Hodinový namáhavý výstup

Hasiči vymezili v okruhu padesáti metrů od komína koridor, kam je zákaz vstupu, aby padající led někoho nezranil.

„Výstup po zabudovaném žebříku na nejvyšší komín v kraji mají hasiči samozřejmě nacvičený, měl by trvat asi 45 minut až hodinu. Cestou nahoru jsou tři odpočinkové plošiny, nevíme, kolik námrazy bude na nich, jestli se tam hasiči nezdrží. Doufáme, že vše proběhne bez větších komplikací, na komíně je vybudovaný nový jisticí systém,“ popsal Mitáček.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasič před náročným výstupem na vrchol komína.

Hasiči lezou na komín vyzbrojeni sekerami a dalším náčiním. „Nemohou celý ledový krunýř jen tak srazit celý, to by dole nadělalo škody. Musí se pokusit ho rozbít po kouscích,“ vysvětlil mluvčí. Padající kusy ledu by totiž mohly hasičům poškodit i cestu, kterou se nahoru dostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám