Hlavní obsah

Lidi děsí chemické továrny na pervitin v pronajatých bytech

Právo, Jindřich Ginter

Lidi začaly čím dál tím více děsit ilegální pěstírny a varny drog v pronajatých bytech, které si hlavně cizinci často mění v malé chemické továrny. Vzhledem k vysokému riziku požáru či výbuchu kvůli nim snadno přijdou o svůj domov nic netušící sousedé.

Článek

„Aktuálně registrujeme dva požáry, které způsobily přehřáté lampy v panelákových pěstírnách marihuany, a jeden výbuch s následným požárem, jenž se stal v domácí varně pervitinu v činžovním domě. Všechny škody v okolních bytech zaplatíme, ale budeme to soudně vymáhat po těchto výrobcích drog,“ řekl Právu Václav Bálek z pojišťovny Allianz.

Výbuch urval balkón

Několik měsíců fungovala donedávna bez povšimnutí další domácí varna pervitinu v zánovním domě na pražském Jižním Městě na Hájích. Byt si pronajali Vietnamci. Výbuch zde urval balkón, celou stěnu v obývacím pokoji a do schodiště zeje mohutná díra.

O tom, co se v jejich domě děje, do té doby neměli ostatní sousedi tušení. Dva byty nad ilegální varnou poškodil požár, kouř, také měly poškozený interiér a prasklé stěny.

Další varna pervitinu vybuchla na konci minulého roku ve čtvrtém patře činžovního domu v Karlových Varech. Škoda: deset miliónů korun. Policie v této souvislosti zatkla dva Vietnamce s ohořelým oblečením, kteří z bytu prchali. Loni v srpnu měli ohňostroj z varny drog zase v Chebu.

Měsíc před tím otřásla exploze bytem v prvním patře v Šumperku. Evakuovány musely být z domu tři desítky otřesených lidí. Za své kromě vyražených oken a totálně zničeného bytu vzaly i vstupní dveře.

Zfetovaní, popálení

„Vzhledem k těkavé povaze materiálů, které vařiči používají, a též ke skutečnosti, že jsou častokrát sami závislí a dezorientovaní, bývají výrobci drogy častokrát těžce popáleni a zraněni nebo zabiti při výbuchu své laboratoře. Takové nehody ohrožují ostatní obyvatele blízkých domů nebo budov,“ uvádí občanské sdružení „Řekni ne drogám“ na svých stránkách drogy.cz

Celkový počet požárů se zásahem jednotek hasičů se loni vyšplhal na 20 511, což je v meziročním srovnání o 19 procent více. Zraněno bylo 1152 osob, což je nejvíce za posledních deset let. Druhou nejčastější příčinou, hned po technických závadách, je nedbalost dospělých, kam spadají i vařiči drog.

Při výrobě půl kilogramu pervitinu vznikne dva a půl kilogramu toxického odpadu. Lidé, kteří jsou vystaveni účinkům tohoto odpadu, se mohou i otrávit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám