Hlavní obsah

Záchranáři pátrali v Krkonoších po dvou skupinách cizinců

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě skupiny cizinců zbloudily v úterý večer v Krkonoších. Pomrzlé Němce a posléze Nizozemce se naštěstí podařilo záchranářům včas vypátrat a dopravit do bezpečí. Obě skupiny se vydaly na výlet po letních, tyčemi neznačených cestách, což se horám neznalým cizincům mohlo stát osudné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Němečtí účastníci výletu vyrazili na běžkách do Údolí Bílého Labe, kde s přibývající tmou ztratila čtveřice žáků, vedená učitelem, v těžko přístupném terénu orientaci. Kantor prostřednictvím mobilu popsal záchranářům alespoň přibližné souřadnice ztracenců uprostřed sněhových dun.

„Okamžitě jsme vyhlásili poplach pro okrsek Špindlerův Mlýn. Ještě než stačil vyrazit záchranný tým, přišla zpráva, že promrzlí zbloudilí turisté našli útočiště na Boudě u Bílého Labe,“ popsal zástupce náčelníka krkonošské Horské služby Pavel Jirsa.

Záchranáři nestačili ani uklidit připravenou techniku, když přišla další naléhavá zpráva o pohřešované dvojici Nizozemců. „Personál Boudy u Bílého Labe nám předal informaci vyčerpaného Nizozemce, že jeho dva kamarádi se ztratili v podstatě na témže místě jako Němci,“ pokračuje Jirsa.

Hledat ztracené Nizozemce začal šestičlenný tým záchranářů, kteří vyrazili ze Špindlerova Mlýna. Naproti jim jel skútr z Luční boudy, jenž Nizozemce nakonec včas objevil. Záchranářům se poté podařilo dostat promrzlé a vyčerpané ztracence z těžko přístupného terénu a dopravit je stejně jako předtím Němce do mateřského penzionu.

„Běžkaři ani pěší turisté by v žádném případě neměli používat k výletům do hor letních cest postrádajících tyčové značení. Tyto cesty navíc nejsou pod sněhem vidět a velice lehce z nich lze sejít a zabloudit, což může být hlavně v noci smrtelná past,“ varuje Jirsa. Náklady na jednu pátrací akci představují pro cizince minimálně 665 euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám