Hlavní obsah

Při sérii nehod na D1 a R35 havarovalo 90 aut, kolony měly až 30 kilometrů

• Aktualizováno

Vážné hromadné nehody se staly ve středu po poledni na dálnici D1 na Vysočině a na rychlostní silnici R35 z Olomouce. Policisté museli z R35 dopravu odklonit a silnice je stále ve směru na Olomouc uzavřena. Směr na Ostravu se začal rozjíždět před devátou hodinu večer, tedy po deseti hodinách. Dálnice D1 se znovu otevřela kolem čtvrté hodiny. Kolona, která měla až 30 kilometrů, se rozjížděla ještě večer.

Silnice R35 se změnila v zasněžené parkovištěVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Na silnici R35 se v sérii hromadných dopravních nehod srazilo v úseku mezi 283. a 299. kilometrem ve směru od Olomouce na Ostravu asi 40 aut. Silnice nebyla průjezdná ani deset hodin po nehodě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

„Zhruba od motorestu Čenda po tunel nedaleko Velkého Újezdu se srazilo asi 40 vozidel. Zranění z této řetězové nehody nemáme hlášeno. Příčiny a okolnosti jsou předmětem dalšího šetření. Silnice je neprůjezdná, žádáme řidiče o zvýšenou pozornost a včasné odbočení na vedlejší objezdové silnice,“ informovala Právo po poledni olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková. V osm hodin večer byla silnice v místě v obou směrech stále uzavřena, teprve před devátou byl zprovozněn částečně směr na Ostravu.

Foto: PS Lipník

Nehoda na R35

Za místem nehody se vytvořila dlouhá kolona, v níž uvízl mimo jiné autobus s 20 dětmi. „Dovezli jsme jim čaj a deky. Je tam bílá tma,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. Autobus se nakonec k večeru podařilo dostat k výjezdu a mohl pokračovat dále v cestě do Ostravy, kam měl namířeno. Kolony, které se začaly vytvářet odpoledne v obou směrech rychlostní komunikace R35, dosahovaly délky až deseti kilometrů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jedno z havarovaných vozidel na 279. kilometru R35

K havárii tří vozidel došlo okolo třetí hodiny odpoledne i na 279. kilometru rychlostní komunikace R35 z Olomouce na Ostravu poblíž Velké Bystřice. Jedním z nich bylo nákladní vozidlo převážející dusík.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Série dopravních nehod zablokovala ve středu rychlostní komunikaci R35 mezi Olomoucí a Ostravou.

„Naštěstí k žádnému úniku nedošlo a chemický speciál, který ihned zamířil na místo, byl po cestě odvolán,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Kvůli nehodám na rychlostní komunikaci R35 se vytvářely dlouhé kolony. Foto HZS Olomouckého kraje.

Kolaps na dálnici D1

Série hromadných nehod zastavila také provoz na dálnici D1 v okolí 96. kilometru směrem na Brno. V karambolu zhruba v polovině trasy mezi exity Humpolec a Větrný Jeníkov zůstalo velké množství vozidel, provoz policie odklonila pouze pro osobní vozy, za nehodou se vytvořila dlouhá kolona.

Podle přímého účastníka dění na D1 bylo v inkriminované oblasti asi 50 havarovaných aut, která se připletla do celé řady drobných kolizí.

Foto: HZS kraje Vysočina

Na D1 se v řetězové havárii srazil autobus Student Agency s jeřábem vyprošťovací služby.

Foto: HZS kraje Vysočina

Na D1 se v řetězové havárii srazil autobus Student Agency s jeřábem vyprošťovací služby.

Podle mluvčí vysočinských hasičů Petry Musilové se v místě, které má v důsledku aktuálních povětrnostních podmínek velmi špatnou sjízdnost, stalo až několik desítek dopravních nehod. "Ve skrumáži se měl srazit i autobus Student Agency s jeřábem vyprošťovací služby,“ uvedla Petra Musilová.

Foto: HZS kraje Vysočina

Řetězová nehoda na D1 vytvořila dlouhé kolony.

Hasiči roznáší deky a horký čaj

Provoz jedním pruhem byl obnoven po půl čtvrté. I přesto se na místě tvořily dále kolony, které dosahovaly až 15 kilometrů. Auta musela kličkovat mezi nabouranými vozy.

Kamióny, které nedbaly rad, aby nevyužívaly objízdné trasy a počkaly v koloně, zablokovaly objízdnou trasu mezi Pelhřimovem a Jihlavou. Stojí jich tam několik desítek.

Foto: Dálniční kamerový systém

Situace kolem 96. kilometru dálnice D1

„Hasiči roznášejí deky a horký čaj. Policie se snaží ty, kteří jsou schopni odjet, postupně pouštět. Třeba před chvílí odjelo asi 30 vozů, pak se to zase zavřelo,“ řekl Právu kolem půl čtvrté zdroj z místa. Jak doplnil, počasí v úseku je velmi nepříjemné zejména kvůli silnému nárazovému větru.

Foto: Dálniční kamerový systém

Situace po nehodách na dálnici D1.

„Na dálnici D1 v oblasti 97. kilometru zasahovaly naše tři posádky, k ošetření do nemocnice odvezly šest lidí. Vesměs šlo ale o lehčí poranění,“ uvedla ředitelka vysočinské záchranky Vladislava Filová.

Foto: Dálniční kamerový systém, Novinky

Hromadná nehoda na dálnici D1.

Podle Dany Čírtkové byly potíže i ve směru na Prahu, kde se například v oblasti 101. km srazila tři osobní auta, zatím se prý ale úsekem projet dá, byť s obtížemi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Hromadná nehoda uzavřela i tah I/13 z Teplic do Bíliny. Kolem 15. hodiny se tam srazilo osm osobních a dvě nákladní auta. Při nehodě byl jeden člověk zraněn.

Na silnicích v Krušných horách panuje bílá tma. „Je prakticky nulová viditelnost. Silný vítr vytváří na vozovce jazyky. Sypače nemají šanci závěje odklidit, jakmile projedou, vytvoří se za nimi nové,“ přiblížila situaci na horách Lenka Holovská z ústecké správy a údržby silnic.Ve vyšších polohách je neprůjezdných deset vedlejších silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám