Hlavní obsah

Zmáčkni to, provokovali dva žebráci mladíka. Tak je střelil do břicha

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na začátku byla bageta vyražená z ruky na zem, o několik minut později na zemi leželi i dva postřelení muži bojující o život. Řeč je o konfliktu před brněnským hlavním nádražím loni v létě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Teplý se před začátkem soudního jednání radí se svým advokátem.

Článek

Dva mladí žebráci se tam dostali do konfliktu s dalším mladíkem, který jim nechtěl dát peníze nebo cigarety. Za několik okamžiků třeskly ulicí dva výstřely a žebráci padli s prostřelenými břichy. Případem se ve středu začal zabývat brněnský Krajský soud, za střelbu se před ním zodpovídá šestadvacetiletý Martin Teplý.

K události došlo 29. června nad ránem, kdy se Teplý notně podroušen alkoholem vracel z hospody a dostal hlad. V jednom ze stánků před nádražím si proto koupil bagetu, když k němu přistoupili dva muži.

„Obžalovaný jim odmítl dát peníze, došlo mezi nimi ke slovní rozepři. Teplý pak vytáhl z podpažního pouzdra pistoli, držel ji v ruce podél těla, ti dva ho provokovali, aby to zmáčkl. Obžalovaný je pak střelil do břicha. Zranění, která utrpěli, by bez rychlé vysoce specializované lékařské péče znamenala smrt,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Měl jsem strach, vysvětlil napadený

Teplý se před soudem kál a tvrdil, že by chtěl vzít čas zpět a celou situaci by prý už řešil jinak.

„Přistoupili ke mně dva muži, vráželi do mě, vyrazili mi z ruky bagetu, já jsem chtěl odejít. Ale oni na mě zaútočili, jeden se mi snažil dát pěstí do obličeje, neviděl jsem, jestli má v ruce nůž nebo něco jiného. Měl jsem strach, proto jsem vystřelil, mířil jsem ale na spodek těla. Když to viděl ten druhý, tak ke mně taky přiskočil, takže jsem střelil i jeho. Pak jsem utekl,“ popsal celou situaci ze svého pohledu Teplý, který střílel nelegálně drženou pistolí Walter P38 z dob druhé světové války.

Postřelený šestadvacetiletý muž zvaný Červenáček u soudu přiznal, že si s kumpánem Teplého vyhlédli a nechovali se k němu zrovna slušně. „Seděli jsme na schodech před nádražím, chlastali jsme víno, když došlo, tak jsme šli před nádraží a chtěli jsme po lidech peníze. Tady s tím chlapem došlo k nějakému konfliktu, strkali jsme do něj, najednou vytáhl pistoli, ale my jsme si mysleli, že není pravá. Byla to hrozba, abychom odešli, ale dál jsme ho otravovali a pak vystřelil,“ prohlásil jeden z postřelených, který se mimo jiné přiznal, že zatím za celý svůj život pracoval jen jediný měsíc.

Senát v čele s Alešem Novotným jednání odročil na další dny za účelem dalšího výslechu svědků. Teplému hrozí za dvojnásobný pokus vraždy až dvacet let nebo výjimečný trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám