Hlavní obsah

Ingr o Monyové u soudu: Poslala mě na detektor lži, jestli ji miluju

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ve středu začal Krajský soud v Brně řešit případ vraždy spisovatelky Simony Monyové, z níž je obviněn její manžel Boris Ingr. Ten ve středu vypovídal u soudu o jejich rodinném soužití.

BEZ KOMENTÁŘE: Manžel Monyové, obviněný z její vraždy, odchází od souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Byl to pro mne šok. Vůbec jsem netušil, co se stalo. Z toho dne si nic nepamatuji,“ začal svou výpověď pětačtyřicetiletý Boris Ingr, který měl třetího srpna loňského roku podle obžaloby zavraždit svoji o rok mladší manželku, úspěšnou spisovatelku Simonu Monyovou.

U soudu mimo jiné vyplynulo, že dva měsíce před vraždou přiměla Ingrová, která jméno Monyová používala jen jako umělecký pseudonym, svého manžela, aby šel na detektor lži. Jediným cílem bylo zjistit, zda ji miluje.

"Vyšlo mi, že jí nemám rád a že jsem s ní jen pro peníze," uvedl. Manželce pak prý nebyl schopen vysvětlit, že to není pravda. Monyová výsledky tohoto testu považovala za zcela zásadní a plánovala rozvod. Ingr, který jí jako nakladatel vydával knihy, se z jejího domu musel odstěhovat.

Soudnímu jednání však předcházelo důkladné poučení ze strany předsedkyně senátu Dany Kancírové, která vyslyšela požadavek obžalovaného a zakázala v soudní síni pořizovat zvukové a obrazové záznamy. Zdůvodnila to tím, že po zavražděné zůstal jejich společný nezletilý syn a zákaz vydává kvůli jeho zákonné ochraně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Z vraždy obviněný Boris Ingr

Napjatý život s vážně nemocným synem

Terve pak přišel do soudní síně Ingr, který tvrdil, že se o tom, co se v domě v půl jedenácté večer stalo, dozvěděl teprve až v nemocnici vazební věznice, kam byl po činu převezen. Poté se dal do obsáhlého vyprávění jejich vzájemného vztahu. Začal tím, jak se se svojí budoucí ženou potkal, jak se seznámil s její rodinou a s jejími dvěma syny, které měla z prvního manželství.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s manželem Monyové, obviněným z její vraždyVideo: Miroslav Homola, Právo

Obšírně také vypovídal, jak si příliš nerozuměl s bratrem zavražděné i jak komplikovanou byla osobou. Rodinný život označil jako napjatý i vzhledem k tomu, že jejich společný syn, který se jim narodil, je vážně nemocný a vyžaduje důkladnou a neustálou péči.

Začala mít pocit, jak se zvyšovaly její výdělky, že s ní žiju pro peníze.
Boris Ingr

„Začaly se objevovat neshody, manželka měla pocit, že si málo užívá života,“ uvedl mimo jiné Ingr. Sebe i manželku označil za temperamentní, Simona prý občas měla pocit, že jí není věrný a podobně.

„Začala mít pocit, jak se zvyšovaly její výdělky, že s ní žiju pro peníze,“ stěžoval si obžalovaný, který působil u většiny ze zhruba 30 úspěšných knih Monyové jako nakladatel.

Koupila auto jemu i dětem

Soudní jednání je nařízeno tento týden do pátku a mimo svědků se očekává především výklad soudních znalců. Je totiž pravděpodobné, že výše případného trestu (pachateli hrozí až 18 let) se bude odvíjet právě od jeho duševního stavu.

Spisovatelce Monyové se zjevně finančně velmi dařilo. Ingr ve své výpovědi o soužití se zvražděnou manželkou dopodrobna vyprávěl, jak Monyová koupila auto jemu i dospělým dětem, náklady na dům, které hradil Ingr, činily zhruba 40 000 měsíčně.

Bušila do mě, byla to Itálie, já jí to jaksi vrátil, někdy jsem ji uhodil, někdy na ni plivl.
Boris Ingr

„Situace vygradovala, když jsme byli spolu na dovolené na Kubě, vyčítala mi, že se mnou není spokojená, měla jakýsi pocit zneuznání, což jsem jí nebyl schopen vymluvit. Dokonce tvrdila, že se mi líbí mladé ženy. Já kvůli tomu byl na sexuologickém vyšetření. Tvrdila, že chce spáchat sebevraždu. Já jí na to řekl, že ten, kdo by měl spáchat sebevraždu, jsem já a skutečně jsem spolykal prášky, které mi dala,“ tvrdil před soudem Ingr.

"Můj pokus sebevraždy vypadal, že snad urovnal náš vztah, ale nestalo se tak. Následovaly další hádky. Několikrát mě vyhodila z domu, spal jsem venku. Někdy se stalo, že mě napadla, tak jak může ženská napadnout. Bušila do mě, byla to Itálie, já jí to jaksi vrátil, někdy jsem ji uhodil, někdy na ni plivl,těžko se to vysvětluje,“ popisoval potyčky Ingr a zároveň uvedl, že se hádky i přes původní domluvu, že děti zůstanou uchráněny, odehrávaly i před nejmladším nemocným synem, který byl tehdy šestiletý.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Simona Monyová

Výpověď Ingra trvala přes dvě hodiny. V monologu se věnoval spoustě detailů ze společného života před vraždou. Jak z jeho řeči vyplynulo, v rodině se alespoň podle jeho slov dost pilo a Ingr také uvedl, že se sám začal léčit antabusem (lék na odvykání pití alkoholu) a také u psychiatra.

Tvrdil, že si před činem stále více uvědomoval, že jeho žena a rodina jsou pro něj to nejdůležitější a chtěl se kvůli tomu vzdát i práce. Popsal také své pracovní cesty, svatbu jednoho ze synů Monyové a mnoho dalších detailů, včetně zážitků z různých večírků či autogramiád jeho ženy.

Asi jsem to musel udělat, nikdo jiný tam nebyl.
obžalovaný
Záchranářka popsala první chvíle po příjezdu na místo:
„Muž normálně komunikoval, normálně mluvil, mohl stát, mohl chodit. Měl však bodně řezné poranění v oblasti krku,“ vypověděla pracovnice záchranné služby, která byla přivolána k pobodané ženě. „Na místě jsme našli muže s rudou skvrnou na tričku, tvrdil, že se polil červeným vínem, ale bylo nám jasné, že to je krev. Jeli jsme k pobodané ženě, ale na místě jsme našli muže, který nám tvrdil, že se nic nestalo. Teprve až v sanitce nám řekl, že máme jít zachránit jeho manželku, že on si zkazil život, že na něj se máme vykašlat,“ vypověděla žena ze záchranky. Když se Ingra ptali, kdo je ta paní v domě, řekl jim, že se jedná o Simonu Monyovou-Ingrovou, spisovatelku. „Asi chtěl zdůraznit důležitost té ženy,“ domnívala se ve výpovědi záchranářka. Byl Ingr příčetný, či nikoli? To je zřejmě velmi důležitá otázka, na kterou budou hledat odpověď soudní znalci. Nicméně leccos už naznačila státní zástupkyně Yveta Eichlerová, která uvedla, že kdyby znalci už v přípravném řízení naznali, že je obžalovaný nepříčetný, pak by se před soud vůbec nedostal.

Z osudného dne si však prý pamatuje jen to, že k ní jel poté, co se dohodli, že může přijít uspat nejmladšího synka. „Pamatuji se jen cestu k domu, pak krátce jak ležím na střeše vozu a také to, že jsem u syna ležel v posteli a Simona se rozčiluje, jinak vlastně nic,“ tvrdil Ingr.

Na dotaz soudu, zda se domnívá, že čin spáchal, Ingr odpověděl: „Asi jsem to musel udělat, nikdo jiný tam nebyl."

Případ tragického vyvrcholení manželského rozchodu se odehrál loni v létě, kdy se autorka zhruba třiceti úspěšných knih zřejmě opakovaně dostala do hádky se svým manželem. Ten ji posléze pravděpodobně ubodal. Sám se pak pokusil o zřejmě demonstrativní sebevraždu, když vyskočil z prvního patra jejich dříve společně obývaného rodinného domu. Ingr byl po zadržení policií sám zraněn, ale nikoli vážně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám