Hlavní obsah

Agresivní muž půjde k soudu za brutální útok na řidiče autobusu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ brutálního napadení řidiče autobusu z Domažlic míří po půl roce vyšetřování k soudu. Státní zástupce podal obžalobu na 36letého muže z Prahy, který loni v září kvůli drobné dopravní kolizi zbil 62letého řidiče autobusu Josefa Císlera.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Josef Císler se po útoku piráta podruhé narodil.

Článek

Řidič autobusu skončil v nemocnici s masivním krvácením do mozku a z komatu se probral až po několika týdnech. Útočníkovi hrozí za těžkou újmu na zdraví až 10 let vězení.

„Do tří týdnů bych měl mít nastudovaný spis a pak rozhodnu, zda nařídím hlavní líčení,“ řekl ve čtvrtek Právu soudce Milan Anderle.

K nehodě, která napadení předcházela, došlo mezi Horšovským Týnem a Domažlicemi. Obžalovaný muž se za volantem Škody Octavie snažil dostat před autobus v úseku, kde je předjíždění zakázané kvůli špatné přehlednosti.

„Postupně předjel asi šest aut, co jela za mnou. Pak se začal tlačit přede mne. Po riskantním manévru se rychle snažil zařadit zpátky a přitom lehce škobrtnul o přední část autobusu,“ vzpomínal Císler, který seděl za volantem plně obsazeného Neoplanu.

Oba se později setkali na autobusovém nádraží. „Tam mě chytil za rameno a vrazil mi ránu pěstí do levého oka. Padl jsem, nevím, jestli jsem to dokázal sám nebo mi pomohl, ale za chvilku jsem stál zpátky na nohou. Skoro nic jsem neviděl přes oko zalité krví,“ vybavoval si Císler.

Útočníkovi se snažil vysvětlit, že patnáctimetrový autobus nelze na takové silničce udržet rovně přilepený na okraji asfaltu, nota bene když tam chybí krajnice. „Jeho reakce byla taková, že mě chytil za bradu a hlavou mi smýkal po betonové zdi. Měl jsem pocit, že mě k té zdi přibíjí. Ani jsem se nesnažil klást nějaký odpor, choval se jak šílenec. Když to běsnění skončilo, vzal mi mobil a rozmlátil ho na kousky. Pak beze slova odešel,“ líčil Císler.

Obžalovaný připouští, že mezi ním a řidičem autobusu došlo k fyzické potyčce. Rezolutně ale popírá, že by ho brutálně ztloukl. „Kdybych ho surově zmlátil, tak bych byl od krve a měl bych nějaké zranění na rukou. Žádné takové stopy na mně policisté nenašli,“ hájil se. Jak si vysvětluje vážné zranění řidiče autobusu, ale nedokázal říci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám