Hlavní obsah

V Krkonoších se těžce zranili dva lyžaři, zasahoval vrtulník

Právo,

Pětatřicetiletý lyžař se v neděli dopoledne srazil s jiným lyžařem ve věku 50 let na sjezdové trati v Herlíkovicích. Oba utrpěli těžká zranění a musel zasahovat vrtulník.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle informací Horské služby neměl jeden z nich přilbu. Tento fakt byl důvodem velmi těžkého zranění hlavy. „Naši záchranáři ihned vyjeli na sjezdovou trať a okamžitě začali s ošetřováním obou mužů. Úraz hlavy jednoho z nich byl na první pohled skutečně velmi závažný, takže jsme povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové,“ řekl k zásahu náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Uvedl, že druhý muž utrpěl vlivem nárazu podle všeho těžká zranění v oblasti hrudníku a břicha.

Pro něj členové HS přivolali vůz Rychlé lékařské pomoci. Záchranáři spolu s lékařem poté provedli na místě základní ošetření a oba muže stabilizovali. Ve vakuových matracích je transportovali pomocí techniky Horské služby k čekající sanitce a vrtulníku. Muže se zraněním hlavy odvezla posádka LZS na traumacentrum hradecké Fakultní nemocnice. Sanitka odjela s druhým lyžařem k dalšímu ošetření do nemocnice ve Vrchlabí.

„Na sjezdových tratích se v těchto dnech pohybuje velké množství lidí na lyžích i snowboardech. Všichni musejí proto bezpodmínečně brát ohled na okolní lyžaře a dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ dodal náčelník Klepš s tím, že dnešní případ opět dokazuje, jak je přilba pro lyžaře důležitá při ochraně zdraví či života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám