Hlavní obsah

Hasiči vyvedli z hořícího domu devět lidí

– Brno
Právo, pko

V boj o holý život se změnila pro devět obyvatel jednoho z domů na ulici bratří Čapků v Brně noc na pátek. Hodinu po půlnoci tam totiž vyšlehly plameny z bytu v přízemí pětipodlažního domu. Plameny a zplodiny okamžitě chodbu domu proměnily v smrtící past. Požár nahlásil obyvatel bytu, který se právě vracel domů z návštěvy.

HZS Jihomoravského krajeVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

Hasiči byli na místě do pěti minut, v tu chvíli se už ale oheň šířil na dveře bytu a kouř stoupal do horních pater. Obyvatelé ostatních bytů volali o pomoc a nejvíc ohrožená tříčlenná rodina s malým dítětem z bytu nad požárem se marně snažila před kouřem uniknout na lešení, které bylo u domu.

Plazí se po zemi, hasí, jakmile pak vyjdou ven, oblečení na nich zmrzne.
Tomáš Richter, velitel zásahu

„Plameny šlehaly z oken i ze dveří do chodby, což byla jediná úniková cesta z domu. Pro záchranu malého dítěte jsme použili speciální zařízení pro malé děti, které jsme vyvinuli sami. Je to přetlaková taška se sedačkou, protože děti se brání masce nebo je jim velká,“ řekl Právu velitel zásahu Tomáš Richter.

Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a všechny obyvatele se jim podařilo před dýmem a plameny zachránit.

Požár dostali hasiči rychle pod kontrolu, přízemní byt byl ale zcela zničen. „Zůstaly tam vyhořelá okna, zničená dveře, hasili jsme vodou, takže vše bylo promočené. Navíc jsme museli rozebírat stropní konstrukci, aby se požár nešířil směrem nahoru. Pro obyvatele domu jsme zajistili ve spolupráci s charitou náhradní ubytování,“ dodal Richter.

Zásah v extrémních mrazech, navíc spojený se záchranou malého dítěte znamená pro hasiče velkou fyzickou i psychickou zátěž. „Plazí se po zemi, hasí, jakmile pak vyjdou ven, oblečení na nich zmrzne. Podobné zásahy jsou náročné i na psychiku, v první fázi se musíme postarat o obyvatele bytu. I proto máme psychologa a mezi hasiči jsou speciálně cvičení lidé, kteří jsou součástí posttraumatického intervenčního týmu, ti mají za úkol komunikovat se zachráněnými a pak i s hasiči na stanici,“ zakončil Richter.

Samotný požár zřejmě zavinila nedbalost při kouření nebo užívání svíčky. Škodu vyšetřovatel hasičů podle předběžného odhadu vyčíslil na 80 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám