Hlavní obsah

Sociální pracovnice, která neodhalila týrání Dominika, dostala podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nekonala, přestože měla signály o týrání malého dítěte. Tak by se dal popsat přístup bývalé brněnské sociální pracovnice Lei Petříčkové, která měla na starosti rodinu, kde docházelo k brutálnímu týrání tehdy sedmiletého Dominika. Brněnský Městský soud za to ve čtvrtek potrestal Petříčkovou podmíněným trestem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lea Petříčková na sobě nedávala znát žádné emoce.

Článek

Podle státní zástupkyně Petříčková měla dostatečné zkušenosti na to, aby týrání v rodině odhalila. „Měla na rodinu působit, vstupovat do ní, měla přitom signály, že by tam mohlo k něčemu docházet, ale spoléhala na to, že se tak neděje. V důsledku její nečinnosti pak došlo k týrání rodiči,“ prohlásila žalobkyně.

Petříčková se před soudem bránila tím, že žádné povinnosti nezanedbala. Za několik měsíců na přelomu let 2009 a 2010, kdy měla případ na starosti, rodinu prý dvakrát navštívila a ničeho špatného si nevšimla. „Naposledy jsem tam byla o vánočních svátcích a rodina měla Vánoce pěkně nachystané, měli stromek, soustu hraček.

Dominik po bytě běhal jen ve slipech, takže jsem ho viděla skoro nahého. Rozhodně nevypadal v té době tak vyhuble, jak později na fotkách, neměl ani žádné modřiny. Byl sice malý, drobný, ale hyperaktivní, běhal po bytě, pokoušel své sourozence,“ popsala hocha Petříčková.

Po přestěhování jiné pracoviště vše odhalilo

Před soudem vystoupila i matka týraného hocha, která sama Dominika trýznila. „Paní Petříčková u nás byla asi dvakrát, povídala si s dětmi, spolu jsme se nijak moc nebavily. Na zdravotní problémy dětí se neptala, nezajímala se, proč je Dominik malý a hubený, neprobírali jsme spolu ani výchovu dětí. Nezajímala se ani o to, jestli máme nakoupeno, jestli vaříme nebo pereme,“ prohlásila před soudem žena s tím, že předchozí sociální pracovnice k ní do rodiny chodily často a neohlášeně. Petříčková rodinu za půl roku, kdy ji měla na starosti, navštívila jen dvakrát.

Státní zástupkyně upozornila, že je zarážející, jak stejný úřad jen v jiné městské části dokázal rychle na případ zareagovat. „Když se rodina přestěhovala, dostala jsem spis na starost a hned jsem si matku pozvala na pohovor. Přišla i s dětmi, kolegyně si Dominika na chodbě všimla, protože měl nepřirozeně napuchlé ucho. Vzali jsme ho do kanceláře, nejdřív se nás zeptal, jestli se může najíst, než bude něco říkat. Pak si nadzvedl i mikinu a ukázalo se to. Byl celý vyhublý, samá modřina, lezly mu žebra, postava neodpovídala jeho věku,“ vypověděla sociální pracovnice, která se na odhalení případu podílela.

Dominik byl dlouhodobě týrán svými rodiči. Ti s tvrzením, že je příliš hyperaktivní, hocha trápili hlady, do bot mu dávali připínáčky a bili ho páskem. Chlapcovu vyhublost matka omlouvala na veřejnosti tím, že trpí poruchou růstového hormonu. Hladový Dominik pak kradl ve škole svačiny ostatním dětem, loudil jídlo, chodil do vyučování s modřinami na obličeji. V době odhalení celého případu vážil jen 13,5 kilo. Za týrání si už ve vězení odpykávají tresty rodiče, otec dostal 6,5 roku, matka o půl roku méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám