Hlavní obsah

Nechala umřít známou na půdě, soud ji poslal na dva roky za mříže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ojedinělý případ Jany Kučerové, osmačtyřicetileté bezdomovkyně z Ostravy, která před třemi lety nechala umřít hlady na půdě svoji těžce nemocnou spolubydlící, uzavřel ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Ženu uznal vinnou z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti a poslal ji do vězení na dva roky. Žena se okamžitě odvolala.

Jana Kučerová u souduVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Kauzou se začal původně zabývat ostravský okresní soud už předloni v říjnu. Soudkyně ale po výslechu obžalované dospěla k názoru, že případ by mohl být kvalifikován jako trestný čin vraždy, a vzhledem k výši hrozícího trestu proto muselo hlavní líčení proběhnout znovu, tentokrát u krajského soudu.

Ten se nakonec téměř ztotožnil s původním názorem obžaloby. „Jednání obžalované nelze posuzovat jako vraždu,“ řekl soudce Tomáš Tkačík.

Kučerová podle obžaloby svou těžce nemocnou spolubydlící v únoru 2009 zatáhla na nevytápěnou půdu, kde ji nechala bez pomoci zemřít. Tělo bylo objeveno náhodou až po půlroce.

Nedovedu pochopit, jak jsem to mohla udělat.
odsouzená

Žena u soudu už dříve řekla, že s obžalobou zcela nesouhlasí. „Není pravda, že jsem ji nechala umřít hlady. Umřela sama. Na půdu jsem ji zatáhla už mrtvou. Dodnes nedovedu pochopit, jak jsem to mohla udělat,“ uvedla žena, která nyní žije jako bezdomovkyně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Kučerová u soudu

Smrt své známé prý zatajila kvůli tomu, aby nemusela byt zesnulé ženy opustit. Obžaloba ale byla přesvědčena, že Kučerová ženu na půdu zatáhla s vědomím, že tam nebude schopna zabezpečit své základní životní potřeby.

Bezprostřední příčinu ani přesnou dobu smrti se nepodařilo zjistit.
soudce

„Položila ji na kamennou podlahu na jednu vrstvu pestrobarevné textilie oblečenou do roláku, kalhotek a ponožek. Přikryla ji dekou a bez dozoru další osoby ji tam ponechala po delší dobu,“ uvedla státní zástupkyně. Žena po nějaké době zemřela a její tělo náhodou objevil soused při úklidu až za několik měsíců.

Soudce ve čtvrtek konstatoval, že se u soudu nepodařilo prokázat, že by žena zemřela hlady a žízní. „Bezprostřední příčinu ani přesnou dobu smrti se nepodařilo zjistit pro pokročilý hnilobný rozklad,“ řekl soudce s tím, že bylo dostatečně prokázáno, že Kučerová ženu na půdu zatáhla ještě živou.

Okamžité odvolání

Úmysl vraždit ale prokázán nebyl. „Na její smrti neměla obžalovaná žádný zájem, protože by pak přišla o možnost v jejím bytě legálně bydlet. Na druhé straně si musela být vědoma, že svým jednáním může nemocné ženě způsobit smrt. Nedomyslela následky svého jednání, za které je ale plně odpovědná,“ doplnil soudce.

Jana Kučerová s rozsudkem nesouhlasí a na místě se odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci. Státní zástupkyně Brigita Bilíková si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám