Hlavní obsah

Při požáru historického věžáku v Kladně utrpěla zranění majitelka bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

V historickém věžovém domě v Kladně Rozdělově ve středu večer hořel byt ve 12. patře, při požáru utrpěla zranění majitelka bytu. Hasiči museli evakuovat dvě nejvyšší patra třináctipodlažní budovy. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé, škody se odhadují na statisíce korun.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hasič na plošině

Článek

Podle velitele zasahujících hasičů šlo o náročný zásah, jelikož byl byt silně zakouřený a hasiči zároveň museli evakuovat obyvatele domu včetně malých dětí. "Zraněna byla pouze majitelka bytu, kde vypukl požár. Byla silně popálena na hlavě," řekl velitel zásahu. Záchranáři ji převezli do kladenské nemocnice.

Požár podle mluvčí středočeských hasičů Lenky Kostkové vypukl asi v 19:50, zásah skončil ve 21:15. Škody budou podle hasičů minimální, protože se voda nerozlila do nižších pater. "Teplota v bytě byla tak obrovská, že se voda z požářiště ihned vypařila," uvedl velitel hasičů.

Podle primátora Dana Jiránka (ODS) budou škody v řádech statisíců korun, dům prý ohrožen není. "Bude se tam muset zřejmě dávat nová omítka, elektroinstalace a podobné věci," řekl Jiránek.

Příčinu požáru hasiči zjišťují. Zničený byt však patrně patřil takzvané sběratelce, protože byl zaplněn nejrůznějšími odpadky. Událost se stala v nejstarším z věžových domů, který je nejblíže kostelu svatého Václava.

Šest rozdělovských věžových domů je památkově chráněno. Byly postaveny v letech 1954 až 1957 podle projektu architektů Josefa Havlíčka, Karla Filsaka a Karla Bubeníčka. Třináctipodlažní domy na půdorysu písmene T mají bohatě členěné fasády z barevných keramických materiálů a po obou stranách každého vchodu keramická domovní znamení zobrazující různá zvířata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám