Hlavní obsah

Po vraždě se mu oběsit nepodařilo, místo toho stráví 18 let ve vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě poslal ve středu na 18 let do věznice se zvýšenou ostrahou 46letého Ladislava Dreslera, který loni v květnu ubodal v koupelně svou manželku, údajně kvůli tomu, že mu byla nevěrná. Po vraždě se pokusil oběsit. Zachránila ho ale dcera, která nejprve našla zavražděnou matku a poté ještě zakrváceným nožem na poslední chvíli odřezala oprátku s umírajícím otcem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ladislav Dresler

Článek

Obžalovanému hrozilo za zločin vraždy 12 až 20 let vězení, soudní senát nakonec rozhodoval o vyměření trestu v horní polovině sazby. „Útok byl předem připravován a byl razantní a likvidační. Byl veden zákeřně zezadu, oběť neměla sebemenší šanci se bránit,“ uvedla soudkyně Šárka Skalská.

Brutální vraždou skončilo dosud spokojené manželství, které trvalo déle než čtvrt století. „Brali jsme se v roce 1985. Našim cílem bylo vychovat děti a vybudovat společný dům. Byla to vynikající matka a skvělá manželka. Pak se ale začaly objevovat náznaky nevěry. Dozvídal jsem se to od jiných lidí. Ukazovali si na mne prstem. Styděl jsem se za to,“ řekl obžalovaný Dresler.

Samotný útok na manželku ale u soudu nepopsal - prý si vůbec nic z toho dne nevybavuje. „Probral jsem se v nemocnici. Doktor se mě ptal, jestli vím, co se stalo. Když jsem odpověděl, že ne, tak mi řekl, že jsem zabil manželku,“ vypověděl obžalovaný.

Cítila jsem, jak jeho tělo na mě padá.
dcera odsouzeného

Paměť mu u soudu musela vrátit jeho dcera, která popsala dramatické chvíle z posledního květnového dne minulého roku. „Maminku jsem našla v koupelně, všude byla krev a mezi ní a pračkou ležel nůž,“ líčila u soudu mladá žena s pláčem.

„Utíkala jsem pro telefon, abych mohla zavolat pomoc, a oknem jsem viděla otce, jak běží na zahradu s kanystrem,“ dodala s tím, že z domu utekla k sousedům, protože netušila, co otec zamýšlí. Po nějaké době, když ještě policie nebyla na místě, viděla, jak kůlna hoří. Spolu se sousedy tam pak běžela a otci zachránila život - odřízla mu z krku oprátku nožem, který krátce předtím v rozčílení vzala v koupelně. „Cítila jsem, jak jeho tělo na mě padá,“ řekla u soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám