Hlavní obsah

Muž nechtěl do vězení, tak se přijel do Prahy upálit

Právo, Jaroslav Švehla
Praha

Šedesátiletý muž, který se v pondělí večer na hlavním nádraží v Praze polil hořlavinou a zapálil, je z České Lípy. Už před několika dny měl nastoupit do vězení. „Byl bych radši, kdyby se mi to podařilo,“ řekl ke svému zoufalému činu v úterý zpravodaji Práva, kterého volal mobilem z nemocničního lůžka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle Lukáše Matýska, mluvčího vinohradské nemocnice, kde byl hospitalizován, je muž mimo ohrožení života. „Leží na jednotce intenzivní péče. Utrpěl lehčí popáleniny,“ uvedl.

Činem se prý snažil vyřešit své problémy se zákonem a upozornit na to, že byl podle jeho názoru nespravedlivě odsouzen. Do vězení měl jít na sedm let za majetkové podvody.

Chtěl objasnit vraždu

„Asi půjdu do vězeňské nemocnice. Už je tu policie,“ pokračoval v úterý v odpoledním telefonním rozhovoru muž, který přijel do Prahy v pondělí. „Přijel jsem dopoledne autobusem. Večer jsem se rozhodl to udělat, hlava mi třeštila,“ popsal muž, který se Právu se svým příběhem svěřil již před dvěma týdny v České Lípě.

BEZ KOMENTÁŘE: Šedesátiletý muž se v Praze polil hořlavinou a škrtlVideo: Jiří Forman, Novinky

„Chtěl jsem do vězení dostat lidi, kteří figurovali v neobjasněné vraždě z devadesátých let v Liberci. Celé se to nakonec obrátilo proti mně,“ vysvětloval zpravodaji Práva, kterého kontaktoval tehdy telefonem, aby se s ním pak sešel.

U soudu neuspěl

Informace o údajné neobjasněné vraždě, jejíž obětí měl být občan z bývalé Jugoslávie, měl sdělit libereckému okresnímu státnímu zástupci a kriminalistům, kteří ho podle předložených dokumentů vyslechli 23. března 2010 u něho doma.

„Řekl jsem jim všechno o té vraždě a také o tom, co se chytá s převodem pozemků,“ tvrdil.

Audiozáznam z jejich schůzky byl ale podle úředního záznamu, který muž redakci poskytl, smazán kvůli špatné technické kvalitě. K další schůzce podle něho nedošlo, soud jeho tvrzení neuvěřil. Možná i proto, že byl již v minulosti několikrát soudně trestaný.

V dubnu 2011 padl u krajského soudu v Liberci verdikt – sedmileté vězení. Muž se odvolal, ale 24. srpna 2011 vrchní soud tento trest potvrdil. Následovalo dovolání k Nejvyššímu soudu.

Police muže před činem navštívila

„Nevěřím už v tento systém, chtějí mě umlčet,“ několikrát zopakoval muž v lednu zpravodaji Práva a na závěr tehdy prohlásil, že než aby šel do vězení, raději se upálí.

Redakce tuto informaci okamžitě předala policii. Ta muže před několika dny navštívila, od zoufalého činu ho však zřejmě neodradila.

„Kolem dvacáté hodiny požádal na hlavním nádraží v Praze o pomoc policisty asi šedesátiletý muž, který jim sdělil, že se polil hořlavou látkou, zapálil a následně uhasil. Proto přivolali záchranáře, kteří si ho převzali do péče. Jakmile to ale jeho zdravotní stav umožní, k celé věci policistům podá vysvětlení,“ sdělila mluvčí pražských policistů Jana Rösslerová.

„S popáleninami na sedmi procentech těla jsme muže převezli do vinohradské nemocnice,“ doplnila mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám