Hlavní obsah

Hasiči evakuovali z hořícího domu 16 lidí

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z hořícího domu v obci Strážný na Prachaticku evakuovali hasiči v pondělí po čtvrt na osm 16 lidí. Přivolaná záchranka ošetřila 10 z nich a tři odvezla do nemocnice na pozorování.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Oznamovatel hlásil na tísňovou linku 112, že slyšel výbuch a viděl následný požár,“ informovala Právo mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Jako první na místo přijela profesionální jednotka z Vimperku následována dobrovolnými z obcí Strážný a Volary.

Hořel byt v patře. V přízemí domu se nacházely restaurace a obchod. „Hasiči vyváděli lidi schodištěm, jiné evakuovali pomocí nastavovacích žebříků z oken domu,“ upřesnila Matějů s tím, že zásah hasičů byl velmi rychlý a profesionální.

Podařilo se zabránit rozšíření požáru do půdních prostor, na střechu a do dalších obytných místností či obchodu a restaurace. Vzhledem k silnému zakouření byl zásah všech hasičů veden v dýchací technice. „Po lokalizaci požáru jednotky prováděly jak kontrolu půdy a částečné rozebírání střechy kvůli skrytým ohniskům, tak odvětrání celého domu,“ dodala mluvčí.

Výše vzniklé škody byla stanovena předběžně na půl miliónu korun, hasiči svým zásahem uchránili majetek za rovný milión. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám