Hlavní obsah

Muž, který zabil nevěrnou manželku a chtěl se oběsit, stanul před soudem

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Rodinnou tragédii, která se odehrála loni v květnu v Mankovicích na Novojičínsku, rozplétá od pondělka Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl Ladislav Dresler (46), který svou ženu podle obžaloby ubodal kvůli tomu, že mu byla nevěrná. Poté se chtěl oběsit, ale život mu zachránila dcera, která ho odřezala z oprátky. Muž u soudu řekl, že si na osudnou noc nepamatuje.

Muž, který zabil nevěrnou manželku a chtěl se oběsit, stanul před soudemVideo: Alešš Honus, Právo

 
Článek

Tragédie se odehrála v koupelně rodinného domu. Poté, co si Dresler potvrdil podezření, že je mu manželka nevěrná, rozhodl se ji zabít. Když se v poslední květnový den před pátou hodinou ranní připravovala v koupelně do práce, nečekaně ji zezadu napadl kuchyňským nožem. Zasadil jí dvě bodné rány do zad, které jí během několika minut způsobily smrt.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před ostravským soudem stanul Ladislav Dresler, obžalovaný z vraždy manželky.

„Poté si vzal kanystr s benzínem, s nímž odešel do zahradní kůlny. Její dveře zajistil proti otevření kabelem a potom polil benzínem věci, které se zde nacházely, a zapálil je. Zároveň se pokusil oběsit na připravené oprátce, avšak díky včasnému zásahu dcery se podařilo oheň uhasit, oprátku odřezat a zachránit obžalovanému život,“ popsal dramatickou noc státní zástupce Vít Legerský.

Muž v pondělí u soudu popisoval soužití, které bylo až do roku 2001 zcela bezproblémové. „Brali jsme se v roce 1985. Našim cílem bylo vychovat děti a vybudovat společný dům. Všechno probíhalo tak, jako v normálním manželství. Pak se ale začaly objevovat náznaky nevěry. Dozvídal jsem se to od jiných lidí. Ukazovali si na mě prstem. Styděl jsem se za to,“ řekl obžalovaný.

Na samotný osudný den si ale podle svých slov nepamatuje. „Probral jsem se v nemocnici. Doktor se mě ptal, jestli vím, co se stalo. Když jsem odpověděl, že ne, tak mi řekl, že jsem zabil manželku,“ vypověděl obžalovaný.

Dcera u soudu popsala hrůzné okamžiky

Soud vyslechl také dceru obžalovaného, která potvrdila, že soužití v posledních několika letech nebylo dobré a rodiče žili odděleně. V osudnou noc podle ní otec chodil po domě s baterkou a svou ženu v ložnici hlídal.

„Nemohla jsem kvůli tomu usnout,“ řekla. Když se pak ráno v koupelně připravovala do práce, uslyšela hlasitý výkřik. „Viděla jsem otce, jak běží do kotelny. Maminku jsem našla v koupelně, všude byla krev a mezi ní a pračkou ležel nůž,“ líčila u soudu mladá žena s pláčem.

„Běžela jsem pro telefon, abych mohla zavolat pomoc, a oknem jsem viděla otce, jak běží na zahradu s kanystrem,“ dodala s tím, že z domu utekla k sousedům, protože netušila, co otec zamýšlí. Po nějaké době, když ještě policie nebyla na místě, viděla, jak kůlna hoří. Spolu se sousedy tam pak běžela a otci, který visel na oprátce, zachránila život. „Cítila jsem, jak moje tělo na mě padá,“ řekla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před ostravským soudem stanul Ladislav Dresler, obžalovaný z vraždy manželky.

Svého otce od té doby několikrát navštívila ve vazební věznici. „Chtěla jsem vědět, proč to udělal,“ vysvětlila dcera.

Hlavní líčení bude v dalších dnech pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek by mohl padnout ještě v tomto týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám