Hlavní obsah

Muž zapadl s kočárkem do sněhu, na pomoc volal hasiče

Právo, Miloslav Hradil
Zlín

Profesionální hasiči zachraňovali v neděli muže, který se vydal s kojencem v kočárku na procházku po okolí Luhačovic. V terénu si chtěl cestu zkrátit, zapadl s kočárkem do sněhu a nakonec požádal o pomoc hasiče.

Foto: HZS Zlínského kraje

Z nepřístupného terénu snesli hasiči kočárek s dítětem na rukou.

Článek

„Muž tráví víkend s rodinou v Luhačovicích. Žena šla do bazénu a manžel se vydal na procházku s jejich sedmiměsíčním dítětem. Kojence velmi dobře zabalil a uložil do kočárku.

Rozhodl se jít na procházku po známé lázeňské trase D. Jurkoviče, která má celá přes 17 kilometrů,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Asi po dvou hodinách cesty začala být podle něj muži zima, ale při představě, že mu trasa zpět zabere stejnou dobu, rozhodl se, že si cestu zkrátí. „Také s ohledem na velmi malé dítě nechtěl riskovat dlouhý pobyt v mrazivém dni. Jako návštěvník lázní není místní znalec a pouze odhadoval směr cesty. Při odbočení mimo značenou trasu zapadl ve sněhu a pohyb s kočárkem nebyl prakticky možný. Ještě nějakou dobu se snažil o sebezáchranu, ale nakonec snažení vzdal a o pomoc krátce před polednem požádal hasiče,“ uvedl mluvčí.

Foto: HZS Zlínského kraje

Otec i jeho dítě vyvázli z výletu bez úhony.

Na místo podle něj vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozem, kterou posílila zdejší jednotka dobrovolných hasičů. Ze Zlína na místo vyjela skupina lezců s terénním vozidlem a velící důstojník směny.

Jako zásadní pro rychlé vyhledání se podle Mitáčka ukázal být mobilní telefon muže. „Po několika kontrolních otázkách hasičů se jej podařilo přesně lokalizovat podle viditelných bodů v okolí. Muž byl nalezen hasiči do dvaceti minut po výjezdu ze stanice,“ konstatoval mluvčí.

Otec i dítě byli podle něj v pořádku. Hasiči vzali kočárek do rukou a postupně ho začali snášet k cestě a k čekajícím zásahovým vozům. Cesta přes terén zabrala asi půl hodiny. „Přestože je v těchto místech sněhová pokrývka asi jen dvacet centimetrů, tak překonávání namrzlých a bořících se ploten bylo fyzicky náročné,“ dodal Mitáček.

Na stanovišti vozidel bylo dítě umístěno do osobního auta jednoho z dobrovolných hasičů, který měl instalovanou dětskou autosedačku. Dítě bylo v teple i s otcem přepraveno do hotelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám