Hlavní obsah

Ministr školství čelí kritice kvůli Zelenkovi

Právo, ada, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se znovu ocitl pod tlakem zbývajících koaličních stran. Důvodem je angažmá člena Rady Českého rozhlasu Antonína Zelenky v čele tiskového odboru Dobešova resortu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Zákon o Českém rozhlasu (ČRo) přitom přesně vyjmenovává funkce, které jsou s členstvím v jeho radě neslučitelné. Mezi nimi je i „jakákoli funkce ve veřejné správě“.

Dobeš se však brání, že Zelenka byl od 1. února funkcí na ministerstvu pouze pověřen. „Právní analýza říká, že v tomto případě nejde o problém,“ uvedl ministr. Tak jednoznačný však nebyl šéf sněmovního volebního výboru, který má současně kompetence dřívější mediální komise, Václav Mencl (ODS). „Budu od pana ministra žádat vysvětlení, v jaké přesně pozici pan Zelenka je,“ řekl Právu s tím, že pak lze porovnat Zelenkovu pozici se zákonem.

Za další personální přehmat označil Dobešovo rozhodnutí jiný člen sněmovní komise, šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Pan Zelenka by si měl vybrat, jestli chce působit ve veřejné správě na ministerstvu školství, nebo v Radě Českého rozhlasu,“ řekl Právu.

„Osobně bych mu doporučil to druhé, protože na ministerstvu školství mluvčí dlouho vydržet nemůže,“ dodal. Narážel tak na to, že se u Dobeše v této funkci vystřídalo včetně Zelenky už šest lidí.

Zelenka na dotaz Práva, zda neuvažuje o odchodu z rady, uvedl: „Já si celou věc budu promýšlet, takže v tuto chvíli vám neřeknu definitivní stanovisko.“ Pokud jde o případné porušení zákona, nechá si Zelenka zpracovat právní analýzu. Předsedkyně Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová Právu řekla, že jednou už takový případ v radě řešili před dvěma lety.

„Šlo o paní Ptáčkovou, která nebyla jen pověřena, ale přímo jmenována v obdobné funkci jako pan Zelenka na místo tiskového útvaru někde v Jihočeském kraji. Tehdy to řešila Sněmovna, ale paní Ptáčková nakonec odvolána z rady ČRo nebyla.“ Podle Jaklové je konečné rozhodnutí na Sněmovně, která členy rady volí a odvolává.

Mluvčí a místopředseda rady Tomáš Ratiborský podle svých slov Právu se Zelenkou mluvil a ten mu potvrdil, že nastupuje do útvaru vnějších vztahů na školství. „Díval jsem se do zákona a myslím, že to konflikt se zákonem o Českém rozhlasu je. Zdůrazňuji, že jde o můj osobní názor,“ uvedl Ratiborský. Dobeš pak oznámil, že Zelenka bude funkcí pouze pověřen.

Generální ředitel ČRo Peter Duhan pouze řekl, že není v jeho kompetenci spor posuzovat.

Řešili i reportáže o Topolánkovi

Jeden ze členů rady, který si nepřál být jmenován, pro Právo uvedl: „Pokud vím, panu Zelenkovi byl střet zájmů, respektive porušování norem vztahujících se na členy rady vyčítán už v minulosti, kdy coby novinář dělal reportáže z předvolební kampaně Mirka Topolánka. Přinejmenším dva články o tom by měly být volně dohledatelné na internetu.“

Zelenka v minulosti pracoval například v ČT v době krize, kdy její zpravodajství vedla Jana Bobošíková. Vždy měl blízko například k prezidentovi Václavu Klausovi.

Dobeš zaměstnává ještě třetí „ovečku“, která prošla veřejnoprávním rozhlasem či televizí. Kromě Jiřího Baumruka a Antonína Zelenky je to Milan Řepka, který je podle serveru Česká pozice „neviditelným“ Dobešovým poradcem pro média. Řepka mimo jiné působil jako mluvčí ministerstva obrany, po roce 2005 byl šéfproducentem v Sazka Areně.

Reklama

Výběr článků

Načítám