Hlavní obsah

Podvodníci zneužili Heyrovského vynález k fiktivním obchodům

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První český nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský by se asi divil, jak lze jeho chemický vynález polarograf lehce zneužít při podvodném získání miliónů korun v rámci fiktivních obchodů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právě polarografy, tedy přístroje zjišťující pomocí kapky rtuti a elektrického napětí neznámé látky i jejich množství v různých roztocích (například obsah těžkých kovů ve vodě či složení krve), byly jedním z předmětů fiktivních obchodů několika desítek často neexistujících firem, které je měly podle faktur dovážet například do Malajsie, Hongkongu či Uruguaye.

„Byla to všechno ale čirá fikce, žádné polarografy se nikam nevyvážely. Šlo o řetězec firem, které si navzájem fakturovaly vývoz a dovoz zboží, za které si pak nárokovaly vrácení daně z přidané hodnoty,“ řekl v pátek Právu mluvčí protikorupční policie (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Případ se rozjel už v roce 2006, kdy jej šetřila tehdy ještě finanční policie. Po jejím zrušení se věci ujali detektivové ÚOKFK společně s pracovníky finančního ředitelství.

Důmyslný systém

V průběhu vyšetřování zjistili, že jedna skupina lidí nabízela různým firmám snížení daňové povinnosti v rámci DPH i daní z příjmů. Desítky firem si pak vzájemně účtovaly nikdy neuskutečněné obchody a transakce, které ale uvedly ve svých daňových přiznáních a nechaly si pak vracet milióny právě na daních.

Jejich obchody byly skutečně zcela fiktivní a probíhaly víceméně jen na papíře

„Některé z těchto společností byly v zahraničí a policisté zjistili, že řada z nich vůbec neexistuje, stejně tak neexistuje ani adresa v daném místě, kterou firma uváděla,“ podotkl Ibehej.

Postupným rozkrýváním nakonec případ nabobtnal tak, že se podle Ibeheje zařadil mezi největší v historii ÚOKFK. Policisté totiž během let 2007 a 2008 obvinili celkem čtyřicet podvodníků z celé ČR, kteří fiktivními obchody připravili stát krácením daní o neuvěřitelných 800 miliónů korun.

„Z pohledu tolika lidí, kteří v tom případu byli zatčeni a obviněni, se dá říct, že je to i náš rekord. Jejich obchody byly skutečně zcela fiktivní a probíhaly víceméně jen na papíře,“ komentovala kauzu mluvčí Generálního finančního ředitelství ČR Jaroslava Musilová.

Spis zaplnil kancelář po strop

O tom, jak rozsáhlou kauzu policisté a pracovníci daňové správy řešili, svědčí i fakt, že spis čítající 27 tisíc stran zaplnil od podlahy až po strop jednu celou kancelář na ÚOKFK.

Po pěti letech práce policisté tento týden ukončili vyšetřování věci a navrhli žalobcům z Městského státního zastupitelství v Praze obžalobu na všech čtyřicet obviněných.

„Za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby jim hrozí trest od pěti do deseti let. Všichni jsou občané ČR a jejich stíhání probíhá na svobodě,“ přiblížil mluvčí Ibehej.

Doplnil, že jen od loňského prosince kriminalisté z ÚOKFK zahájili trestní stíhání či naopak ukončili vyšetřování s návrhem na obžalobu u daňových případů za téměř pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám