Hlavní obsah

Inspekce prošetřuje policistu, který ve čtvrtek střílel na ujíždějící automobil

– Praha • Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve čtvrtek zahájila trestní řízení kvůli středeční střelbě policisty na auto v Praze. Incident se odehrál při automobilové honičce, ve voze po něm zůstala mrtvá žena.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

GIBS se případem zabývá pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti, řekla v pátek mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. V případě pravomocného odsouzení by za to podle ní hrozil trest dva roky až osm let vězení.

Inspekce na případ uvalila informační embargo, není stále jasné, jak žena zemřela. Podle TV Nova podlehla střelným zraněním.

Událost se stala ve Strakonické ulici na Zlíchově. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí pražské policie Evy Kropáčové policista střílel v situaci, kdy se ho pronásledovaný řidič snažil autem srazit, a přímo tak ohrožoval jeho život. Po řidiči pronásledovaného vozu, pětadvacetiletém Václavu Hlinovském, policie stále pátrá. [celá zpráva]

Ukradený automobil

Policisté si ve středu ráno při běžné hlídce všimli ve Strakonické auta, které někdo v úterý ukradl v Praze 6, a bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Řidiče za použití výstražného a světelného znamení vyzvali, aby zastavil, uvedla dříve mluvčí. Muž prý ale prudce změnil směr jízdy a začal ujíždět. Následně se s policejním autem srazil, ale přesto se dál snažil jet pryč.

Foto: Policie ČR

Václav Hlinovský

Jeden z policistů pak podle mluvčí vyběhl z auta, muže varoval, že použije zbraň, a opakovaně ho vyzval, aby zastavil. Řidič na něj prý ale místo toho začal najíždět, snažil se ho srazit, a ohrožoval tak jeho život. "Z tohoto důvodu policista použil zbraň a několikrát vystřelil na spodní část vozidla," uvedla ve středu Kropáčová. Řidič podle ní nezastavil a začal policistům ujíždět Strakonickou v protisměru. Po několika stovkách metrů z auta vystoupil a utekl.

Dvacetkrát stíhán

Kriminalisté ho nyní hledají a žádají veřejnost o pomoc při pátrání. Zároveň upozornili, že jde o velmi nebezpečného pachatele a nevyloučili, že je ozbrojen. V minulosti byl prý dvacetkrát stíhán pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. Lidé by se ho tak neměli pokoušet sami zadržet. Podle Kropáčové je podezřelý z násilí proti úřední osobě a dalších trestných činů, mimo jiné z krádeže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Hlinovský má prý s najížděním autem na policisty a střelbou zkušenosti. "Na konci roku 2010 taktéž ujížděl před policisty v kradeném vozidle. Po zastavení se snažil zakročujícího policistu porazit. Ten z tohoto důvodu použil k jeho zadržení několik výstřelů ze služební zbraně. O tři měsíce později opět při zastavení nacouval na zakročujícího policistu a snažil se jej přejet," uvedla před pár dny Kropáčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám