Hlavní obsah

Falešný synovec obral důvěřivou tetu o devadesát tisíc

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lehko přišel k penězům zatím neznámý poberta, který si vyhlédl za cíl jednaosmdesátiletou seniorku z Brna. Stařence zavolal telefonem a pozdravil ji jako svou babičku. Oslovením zmatená důchodkyně si myslela, že volá její synovec a podvodníka v telefonu se proto vlídně optala, proč jí říká babi.

Článek

Volající briskně změnil oslovení, ženě hned začal říkat teto a důrazně po ní chtěl půjčení peněz s tím, že si pro ně sice nemůže přijít, ale pošle pro ně kamarádku. Seniorka si hned nachystala peníze pro svého „synovce“ a před domem pak předala 90 tisíc ženě, která se jí představila jako Monika. Když pak důchodkyně zavolala pravému příbuznému, že peníze jsou už na cestě, zjistila, že naletěla.

V poslední době registrují brněnští policisté stále více podobných případů, kdy jsou staří lidé terčem pro nejrůznější podvodníky, kteří pasou po jejich celoživotních úsporách.

„Vybírají si lokality, kde žije hodně seniorů, jako jsou starší domy ve středu města, případně rodinné domky na vesnicích. Tyto osoby se nejčastěji vydávají za pracovníky elektráren, plynáren, nemocnic, ale i za rodinné příslušníky," uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Straková.

Podvodníci podle ní oslovují seniory i na ulici a žádají je o finanční pomoc například na zaplacení operace či opravy auta. Zejména tyto lsti jsou velice zákeřné a starší člověk lehce podlehne prosbám, protože chce pomoci „potřebnému“, prohlásila Straková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám