Hlavní obsah

Pitra sice vyzvedne ve Švýcarsku policie, ale v Česku ho může zase pustit

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští policisté i zástupci ministerstva spravedlnosti se už připravují na převoz kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra ze švýcarské vydávací vazby do Česka. Samotná akce by se měla podle informací Práva uskutečnit za přísných bezpečnostních opatření a v naprostém utajení. Jasné je pouze to, že čeští policisté si Pitra vyzvednou ve Švýcarsku osobně a sami budou zajišťovat jeho cestu do vlasti. Po návratu domů může klidně skončit na svobodě.

Článek

Česká strana čeká jen na definitivní rozhodnutí tamní justice o Pitrově žádosti o azyl, kterou imigrační úřad před třemi měsíci zamítl. Verdikt se dá očekávat v rozmezí dnů či týdnů. Poté bude mít Pitr možnost odvolat se k poslední instanci, nejvyššímu spolkovému federálnímu soudu.

„Pochopitelně vždy, kdy vydávací řízení spěje ke svému konci nebo je jako v tomto případě již pravomocně skončeno, policie činí přípravy k převozu vydávané osoby. Nicméně pan Pitr je stále ve Švýcarsku, dnes dopoledne jsem s ním mluvil,“ konstatoval Pitrův právník Jan Křivánek.

Je ale otázka, jestli Pitr po svém návratu do země, odkud před pěti lety utekl do zahraničí, aby se vyhnul pětiletému vězení za daňové delikty z 90. let, zamíří rovnou do vězení. Mohlo by se stát, že skončí na svobodě.

Očekává se obnova procesu

Zatímco trávil poslední rok a půl ve švýcarském vězení po svém zatčení v alpském Svatém Mořici, pražský městský soud loni v listopadu povolil obnovu jeho procesu.

Pokud bude mít odvolací vrchní soud stejný názor, Pitr fakticky přestane být v pozici odsouzeného.

„Pokud by Vrchní soud v Praze potvrdil naše rozhodnutí o povolení obnovy procesu, pak bychom museli rozhodnout o zrušení původního zatykače a zvážit případné vydání nového, protože by už nebyl pravomocně odsouzen, nýbrž jen stíhán,“ řekl k tomu Právu soudce Tomáš Durdík z pražského městského soudu.

Doplnil, že by pak do Švýcarska musela putovat i nová žádost o vydání, a to již nikoli k výkonu trestu, nýbrž jen k trestnímu stíhání. Ta by podle dřívějších vyjádření švýcarských soudních představitelů neměla zvrátit již přijaté rozhodnutí švýcarských soudů vydat Pitra do ČR.

„V případě, že by byl poté vydán k dalšímu stíhání v ČR, museli bychom rozhodovat o jeho případném uvalení vazby, přičemž by se na něj hledělo jako na osobu, která dosud ve vazbě ještě nebyla,“ poznamenal Durdík.

Pokud by soud na Pitra po jeho příjezdu do ČR vazbu neuvalil, do výsledku nového procesu by byl volný.

Odsouzen byl v roce 2006

Pitr byl za daňové delikty odsouzen v roce 2006. Předloni dostal souhrnný šestiletý trest i za nezákonné obchody s akciemi společností Setuza a Milo Surovárny. Pokud by vrchní soud obnovu prvního procesu nepovolil, Pitrovi by zůstal dnešní stále ještě pravomocný šestiletý trest.

Jenže k šesti letům vězení byl odsouzen v nepřítomnosti jako uprchlý a po návratu do ČR má tak zákonný nárok žádat o nové řízení ve své přítomnosti. Tím by automaticky přestal šestiletý souhrnný trest platit a zůstalo by mu jen původních pět let z roku 2006 za daňové delikty.

Z těch už si ale více než půldruhého roku odseděl ve švýcarské vazbě a o podmínečné propuštění má v ČR právo požádat po odpykání poloviny trestu. U pětiletého trestu tedy po 2,5 letech. Do uplynutí této doby mu nyní zbývá pouze rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám