Hlavní obsah

Hulvát z Krupky se veřejně omluvil za sprostý výlev ve škole, jak mu nařídil soud

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Roman Kešner z Krupky na Teplicku, který na chodbě tamní základní a praktické školy před žáky sprostě seřval jejich učitele, se ve čtvrtek za své neurvalé chování veřejně omluvil. Vykonal tak část trestu, který mu za výtržnictví uložil teplický okresní soud.

Hulvát z Krupky se veřejně omluvil za sprostý výlev ve školeVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Incident se stal v druhé polovině loňského března. Kešnera tehdy podle jeho slov popudilo, že se s ním nikdo nechtěl bavit o prospěchu, chování a docházce jeho potomků. Jeho hlasité projevy nevole tehdy zalarmovaly několik učitelů, zaměstnanců školy i jejího ředitele. Všichni si pak od agresivního muže vyslechli několik peprných výrazů. Před soudem se hájil, že mu jen „ujely nervy“.

Sedmačtyřicetiletý recidivista se před kantory a žáky druhého stupně za své jednání omluvil. Mluvil tiše a téměř nesrozumitelně. Naučený text odříkal a více už se nechtěl k incidentu vyjadřovat. Po chvíli shromáždění mlčky opustil.

Přímo se nabízí, aby se pachatel své oběti omluvil.
soudce Miroslav Čapek<br/>

Ředitel školy Martin Kaftan i za učitelský sbor omluvu přijal. „Myslím, že se na to připravil v rámci možností,“ řekl Právu po vykonání rozsudku.

Na jeho průběh dohlíželi pracovníci probační a mediační služby. Vedoucí teplického pracoviště Emil Fleischmann zapochyboval o upřímnosti Kešnerovy omluvy. „Nicméně litera zákona byla tímto naplněna,“ připomněl.

Podívat se přišel i soudce

Jak se horkokrevný chlapík s omluvou vypořádá, se přišel podívat i teplický soudce Miroslav Čapek. Právě on „přilepil“ Kešnerovi k roční podmínce i omluvu, v podobných případech trest v Česku dosud nevídaný.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pro Romana Kešnera byla veřejná omluva dostatečným trestem.

„Soudcům to umožňuje nový trestní zákoník a zejména v případě verbálního napadení druhé osoby, konkrétně při trestném činu výtržnictví, se přímo nabízí, aby se pachatel své oběti omluvil,“ zdůvodnil Čapek své rozhodnutí.

Pro Kešnera byla podle něj při jeho povaze veřejná omluva větším trestem, než rok strávený ve vězení, kam by putoval, kdyby nařízení soudu ignoroval, nebo odbyl.

Kešner se přitom nařízené omluvě úspěšně vyhýbal. Dlouho se vymlouval na špatný zdravotní stav a poté dokonce požádal o milost prezidenta Václava Klause. Ten však neměl pro hulvátský výstup žadatele, navíc před zraky a slechy nezletilců, pochopení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám