Hlavní obsah

Kruté mrazy přidělávají práci hasičům, zachraňovali i kačera

Právo, Miloslav Hradil

Silné mrazy začínají přidělávat práci hasičům. Vyjíždějí například k tokům, jejichž hladinu pokryl led a u nichž hrozí vylití tekoucí vody z břehů. Potýkají se mimo jiné i se zamrzlou vodou na silnicích po jejich zásahu. Na Bečvě zachraňovali i zraněného kačera.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Velké kluziště zůstalo ve středu pozdě odpoledne na silnici mezi Prosenicemi a Grymovem po hašení hořícího auta.

Článek

„Ve statistikách hasičů se v posledních dnech začínají objevovat zásahy, které souvisejí s extrémními mrazivými teplotami,“ potvrdila Právu ve čtvrtek mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Například ve čtvrtek hodinu po půlnoci museli hasiči vyjet v Přerově na ulici Za Mlýnem, kde na vodním toku Strhanec zamrzla česla. „Hrozilo zde vylití vody z břehů. Vodohospodáři snížili průtok vody potokem a hasiči pomocí tří cisteren s teplou vodou všechna česla postupně uvolnili,“ uvedla mluvčí.

S komplikacemi po zásahu se hasiči potýkali kvůli mrazu i ve středu pozdě odpoledne, kdy na silnici mezi obcemi Prosenice a Grymov hořelo osobní vozidlo. „Po zásahu bylo ze silnice jedno velké kluziště, a proto si velitel zásahu na místo vyžádal vozidlo Správy a údržby silnic, která vozovku chemicky ošetřila,“ konstatovala mluvčí.

Ve středu v podvečer byli podle ní hasiči požádáni také o pomoc při záchraně kačera ze zamrzlé hladiny řeky Bečvy v Přerově. „Pomocí nastavovacího žebře se po ledu dostali ke zraněnému kačerovi a po odchytu ho předali pracovníkům útulku,“ dodala Hacsiková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám