Hlavní obsah

Hasiči zachránili z hořícího bytu muže

Právo, Miloslav Hradil
Uničov

Šestadvacetiletý muž se nadýchal ve středu odpoledne zplodin při požáru bytu v panelovém domě v Uničově na Olomoucku. Objevili jej a vyvedli do bezpečí hasiči. Mladík byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ohnisko požáru bylo v kuchyni bytu.

Článek

Na likvidaci požáru se podílely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Uničova, Litovle, a Troubelic. „Hasiči v hustě zakouřených prostorech provedli důkladný průzkum v dýchací technice a nalezli ohnisko požáru v prvním podlaží třípatrové budovy. V jedné z místností uvnitř bytu našli na podlaze ležící zraněnou osobu, ta se nadýchala zplodin hoření. Hasiči ji vyvedli z objektu a zahájili předlékařskou péči,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Hasiči podle něj asistovali i při evakuaci několika osob z okolních bytů „Požár se jim během chvíle podařilo lokalizovat, ohnisko hoření se nacházelo v kuchyni bytu, ostatní místnosti nebyly požárem zasaženy, pouze hustě zakouřeny,“ uvedl Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

U požáru zasahovaly čtyři jednotky hasičů.

„Přestože byl na místo přivolán i vrtulník zdravotnické záchranky, byl muž nakonec převezen do Olomouce sanitním vozem. „V sanitce byl již v době našeho příletu. Nechtěli jsme jej v mrazivém počasí přendávat, zvláště, když jeho stav nebyl vážný,“ řekl Právu náměstek Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Jan Weinberg.

Zdravotníci z vrtulníku zasahovali podle něj v bytě nad tím, v němž hořelo. „Bylo podezření, že se tu nebezpečných zplodin z hoření nadýchalo týdenní dítě. Jeho transport do nemocnice ale po ošetření nebyl potřebný,“ dodal Weinberg.

Příčina vzniku požáru je dosud předmětem šetření. „Výše škody po požáru v bytové jednotce byla předběžně stanovena na 200 tisíc korun, poškození po požáru na schodišti bude dodatečně upřesněno,“ dodal mluvčí hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám