Hlavní obsah

Stěhováka rozmačkala 120kilová bedna, policie obvinila šéfa firmy

Právo, Patrik Biskup

Za tři týdny to bude rok, kdy dvacetiletý Martin Šlehofer tragicky zemřel při stěhování komunikačního zařízení mobilního operátora z věže kostela na Mouřenci u Annína na Klatovsku. Při sestupu po příkrých schodech zvonice se pod jedním ze čtveřice nosičů prolomil schod, přes 120 kilogramů vážící bedna se sesunula na mladíka přidržujícího náklad zespodu a přimáčkla mu hlavu ke zdi.

Článek

Nešťastná náhoda? Kdepak. Po několikaměsíčním vyšetřování policie dospěla k překvapivému závěru: za smrtí mladíka je lajdáctví jeho šéfa, majitele stěhovací firmy Viktora Kopeckého. „Muže jsme obvinili z trestného činu usmrcení z nedbalosti,“ potvrdil v úterý Právu šéf klatovské kriminálky Antonín Šmíd.

Policie vycházela ze znaleckých posudků a vyjádření odborníků z oblasti bezpečnosti práce ve stavebnictví, podle kterých transport břemene v těch podmínkách, jaké v úzké zvonici panovaly, vyžadoval přesně stanovený a zpracovaný technologický postup.

„Zvolený postup byl nepřipravený a nezodpovědný. Prostorové možnosti neumožňovaly bezpečné snášení nákladu. Vybavení pracovníků pouze popruhy neodpovídalo bezpečnému postupu prací a chybělo odborné vedení osobou, mající zvláštní oprávnění, jak to předepisuje zákon,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Šéf firmy si podá stížnost

Kopecký v reakci na trestní stíhání uvedl, že se vinen necítí a proti usnesení o zahájení trestního stíhání si podá stížnost. „Nebyl to můj zaměstnanec, ale pracoval pro mne na živnostenský list, tak nevidím důvod, proč bych měl být za jeho věci odpovědný. To, co se stalo, mě samozřejmě mrzí, ale nechápu, proč to jde na má bedra,“ prohlásil.

Kopecký tvrdí, že snesení bedny už bylo mimo objednávku. „Na místě jsem nebyl osobně přítomen, řídili si to tam zástupci objednavatele, tedy lidé od operátora a jeho montážní firmy. Oni říkali, co se má dělat,“ dodal. Otec zemřelého mladíka v rozhovoru pro Právo naznačil, že někdo měl snahu vyšetřování ovlivnit tak, aby byl případ ukončen jako nešťastná náhoda. „Nic zatím v tomhle směru nechci pouštět do éteru, aby se to ještě neotočilo proti mně,“ konstatoval Jiří Šlehofer.

Bylo mu divné, že policie po tak dlouhou dobu nedokázala v případu rozhodnout. K tomu, aby nedošlo k nějakým nekalostem, si s manželkou najali advokáta. „Měli dojem, že to chce policie zamést pod koberec a že se je někdo snaží uplatit, aby to nechali být. Chodili za nimi různí lidé s obálkami,“ sdělil právník Martin Zikmund, který podal podnět k tomu, aby na případ dohlíželo Krajské státní zastupitelství v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám