Hlavní obsah

Znásilnil dvě dívky, s odvoláním u soudu neuspěl

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 11 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci 25letého Jana Sýkoru za znásilnění dvou dívek v Ostravě, výtržnictví a krádež. Zároveň mu uložil ochranné ústavní sexuologické léčení. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z loňského 14. října, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Sýkora u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Na první ženu Sýkora zaútočil předloni 11. září v časných ranních hodinách. Na okraji jednoho ostravského parku tam využil okamžiku, kdy místem procházela. Zezadu ji chytil za trup a pod krkem, strhl ji na zem, zatáhl do přilehlého parku, ve křoví na ni klekl a násilím ji donutil k pohlavnímu styku.

Poté jí přikázal, aby se oblékla, vzal do své ruky její bundu, ve které měla uložený mobilní telefon, a vedl ji za loket k zastávce MHD s tím, že půjdou k ní domů. Žena ovšem využila přítomnosti více lidí na zastávce, obžalovanému se vysmekla a utekla.

Motiv byl sexuální. Trest je sice přísný, ale s ohledem na předchozí delikty obžalovaného zcela přiměřený.
soudce

Způsobil jí různá poranění včetně zlomeniny několika žeber, jakož i následné rozvinutí těžké posttraumatické stresové poruchy.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Sýkora u Vrchního soudu v Olomouci.

Policista jel náhodou kolem

Sýkora znovu zaútočil 24. října téhož roku časně ráno poblíž mostu. Na dívku, která tam procházela, zezadu skočil, chytil ji za trup a druhou rukou zakryl ústa, srazil ji na zem a tam se jí snažil rozepnout bundu a osahával ji na prsou.

V dalším vynucování si pohlavního styku mu zabránil náhodně okolo projíždějící policista, který obžalovaného z poškozené strhl a nasadil mu pouta. Rozvinutá posttraumatická stresová porucha u dívky přetrvává do současnosti.

Za znásilnění už seděl, ale jen rok

Sýkora byl přitom již v roce 2008 Okresním soudem v Ostravě odsouzen mimo jiné i pro znásilnění k dvouletému vězení, ze kterého byl však podmíněně propuštěn 9. března 2009. U VS se domáhal v případě druhého případu překvalifikování jeho jednání na loupež a tím i mírnějšího trestu. Prý se snažil jen získat kabelku a peníze napadené.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Sýkora u Vrchního soudu v Olomouci.

VS však jeho obhajobu neakceptoval. „Do původního rozsudku není třeba zasahovat. Důkazy jsou jednoznačné. Motiv byl sexuální. Trest je sice přísný, ale s ohledem na předchozí delikty obžalovaného zcela přiměřený,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám