Hlavní obsah

Týnišťský vrah se přiznal ke třetí vraždě

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Ke třetí vraždě se v pondělí přiznal šestatřicetiletý muž, kterého kriminalisté z Hradce Králové minulý týden obvinili z vraždy 74leté ženy z Týniště nad Orlicí a 72letého muže ze Sudkova na Šumpersku v Olomouckém kraji. Třetí obětí se stal 67letý příbuzný vraha.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrah z Rychnovska se přiznal ke třem vraždámVideo: Jan Dušek, Novinky

 
Článek

Šestatřicetiletý muž z Rychnovska je již od čtvrtečního odpoledne ve vazební věznici, kam byl umístěn poté, co ho policisté obvinili z vraždy důchodkyně, nalezené 18. ledna v jejím domku v Týništi nad Orlicí.

„Již krátce poté, co kriminalisté začali šetřit nález mrtvé důchodkyně v Týništi nad Orlicí, bylo zřejmé, že se žena mohla stát obětí násilného trestného činu. Do domu se vloupal neznámý pachatel s úmyslem ženu okrást,“ uvedla minulý týden mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Udusila se ve skříni

Po týdnu již zásahová jednotka zadržela podezřelého. „Podařilo se prokázat, že muž stařenku zavraždil poté, co k ní v časných ranních hodinách přišel maskovaný kuklou a pod pohrůžkou nože ji donutil k vydání finanční hotovosti ve výši 7,5 tisíce korun. V obavě z prozrazení a v úmyslu zakrýt předchozí trestnou činnost ji zamkl do skříně, kde se žena udusila,“ upřesnila Ježková.

Policejní rekonstrukce vraždy senioraVideo: Policie ČR

K druhé vraždě, k níž se muž doznal, došlo již 30. září 2009. Jak obviněný sám uvedl, důchodce mu odmítl půjčit peníze, proto ho napadl úderem pěstí do obličeje. Pak ho rdousil a usmrtil. Odnesl si 90 tisíc korun. Své jednání se pak snažil zakrýt založením požáru.

Příbuzného uškrtil

Třetí vražda se stala loni 20. února. Obětí se stal sedmašedesátiletý příbuzný. Obviněný ho provazem uškrtil poté, co mu poškozený řekl, že ho následující den na policii obviní z krádeží svého majetku.

Foto: Policie ČR

Tělo třetí oběti týnišťského vraha vyzdvihli hasiči v pondělí ze studny na pozemku domu v Lípě nad Orlicí.

V pondělí se obviněný během výslechu skutečně přiznal a prozradil, kam oběť ukryl. "Obviněný se podle svých slov bál prozrazení, a proto sáhl muži na život. Po usmrcení ho na jeden den ukryl v domě v posteli a druhý den ho vhodil do studny na pozemku, kde čin spáchal,“ popsal zločin vyšetřovatel Michal Hynek.

Muži hrozí v případě odsouzení výjimečný trest či doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám