Hlavní obsah

Mečl si chce posvítit na vyšetřování mnohamiliardové kauzy České pivo

Právo, Radim Vaculík
Praha

Pověřený vrchní státní zástupce v Praze Stanislav Mečl si chce posvítit na okolnosti vyšetřování jedné z největších podezřelých kauz s akciemi z počátku tisíciletí, známé pod názvem České pivo. Případ, v němž šlo až o 24 miliard korun, skončil v červenci 2009 zastavením stíhání všech jedenácti manažerů zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) a zástupců jejího někdejšího vlastníka, japonské Nomury.

Článek

Mečla podle vlastních slov nyní v rámci vnitřní kontroly kauzy nezajímá ani tak samotné rozhodnutí tehdejšího dozorového žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Ladislava Letka, který všechny obviněné očistil, nýbrž události, které se na VSZ odehrály ještě před tím.

A nevyloučil možnou kárnou či dokonce trestní odpovědnost těch žalobců, kteří měli s případem České pivo co dočinění. „Prověřujeme okolnosti, které předcházely rozhodnutí o zastavení trestního stíhání,“ řekl v pondělí Mečl.

„Samotné rozhodnutí neprověřujeme, protože pokud už bylo stíhání dotyčných osob jednou pravomocně zastaveno, nelze je pro stejnou věc obvinit znovu, a tak už to prověřovat nejde,“ doplnil.

Prohození kauz

Co se tedy Mečlovi na celém případu nezdá? Především proč při dlouholetém vyšetřování případu náhle došlo ke změně dozorujícího státního zástupce.

České pivo, tedy případ podezřelého obchodu s akciemi známých českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický kozel, začala policie řešit už v roce 2001.

Podezřívala zástupce Nomury jako tehdejšího vlastníka IPB z toho, že z portfolia IPB vytáhli cenné akcie pivovarů do společnosti České pivo, a to v hodnotě sedmi miliard korun. Jenže za ně následně zaplatili už bezcennými akciemi IPB a České pivo pak prodali za 24 miliard korun jihoafrické firmě South Africa Breweries.

Více než sedm let tuto věc dozorovala žalobkyně z VSZ Darja Dunajová. A podle dřívějších zjištění Práva měla ve shodě s policisty jasno v tom, že by měla kauza skončit obžalobou u soudu.  Musela přitom čelit i tlaku z vysokých politických kruhů, neboť v průběhu vyšetřování uzavřela česká vláda a její ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) v roce 2006 s Nomurou dohodu o narovnání. Načež Tlustý poslal žalobkyni dopis, že už se ČR necítí být celou transakcí poškozena a že tedy již nadále netrvá na stíhání manažerů Nomury. Dunajová tehdy i tomuto tlaku odolala a odmítla vyšetřování zastavit.

Jenže na konci roku 2008 nastal v případu zásadní zlom. Z ničeho nic totiž Dunajová o kauzu České pivo přišla, respektive si ji musela vyměnit s kolegou Letkem za jiný rozsáhlý případ – zkrachovalou makléřskou firmu Private Investors s dvěma tisíci poškozenými a se škodou 800 miliónů korun.

Takže po sedmi letech, kdy Private Investors dělal Letko a České pivo zase Dunajová, se vedení VSZ rozhodlo k ráznému kroku. Podle informací Práva tehdy šéfové zastupitelství oficiálně usoudili, že je podle nich potřeba nový svěží vítr, respektive jiný státní zástupce, který by se na letité kauzy podíval novýma očima.

A to Letko v případě Českého piva skutečně udělal. Po osmi měsících od převzetí věc v červenci 2009 ukončil tím, že stíhání všech jedenácti někdejších vrcholových manažerů Nomury a IPB zastavil.

Letkovo rozhodnutí následně i přes stížnost právní zástupkyně ČSOB, která zkrachovalou IPB později převzala, potvrdilo předloni v lednu i Nejvyšší státní zastupitelství pod tehdejším vedením Renaty Vesecké.

Žalobkyni prý chtěl odbřemenit

Naopak Dunajová nově přidělený případ Private Investors dotáhla po dalších dvou letech až k obžalobě k pražskému městskému soudu, který loni v červenci uložil zatím nepravomocně třem představitelům zkrachovalé firmy shodně 3,5 roku vězení.

A nemusí to být ještě konečný trest, protože Dunajová pro ně požaduje až 7,5 roku a z toho důvodu se na místě odvolala.

Rozhodnutí o změně dozorového státního zástupce vydal tehdejší ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Zbyněk Eger, který o několik dní později ve funkci skončil a nyní působí jako náměstek krajské státní zástupkyně v Plzni. Jakékoli postranní úmysly při změně žalobců v obou kauzách odmítl. „Důvod byl, aby se (Dunajová) odbřemenila a mohla se věnovat i dalším kauzám,“ sdělil Eger

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám