Hlavní obsah

Padělatelé občanek získali přes úvěry deset miliónů

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Moravskoslezská policie uzavřela v minulých týdnech kuriózní případ podvodů s padělanými občanskými průkazy, pomocí kterých dvojice pachatelů z Ostravy způsobila úvěrovým firmám škodu za bezmála deset miliónů korun. V ostravských ulicích si dva muži vyhlíželi bezdomovce a sociálně slabé jedince, kterým pak vyráběli občanky na míru, oblékali je do hezkých šatů a posílali je vyřídit půjčky. O podvodně získané peníze se dělili.

Foto: Policie ČR

Při domovní prohlídce policie objevila padělatelskou dílnu

Článek

O případu, který policie vyšetřuje již delší dobu a který zřejmě brzy skončí u soudu, informovala ve středu moravskoslezská policie. V bytě jednoho z obviněných mužů objevila padělatelskou dílnu, kde zabavila devadesát padělaných občanských průkazů. Našla tam i mobilní telefony použité při podvodech, a dvě pistole.

Dvojice mužů si vyhlížela tzv. bílé koně, kteří pak na smyšlená jména vyřizovali půjčky. Vyhlídnutého komplice padělatelé občanek instruovali, jak se mají na pobočkách firem chovat. „Oblékli je a dali jim mobilní telefon,“ potvrdil kriminalista Vlastimil Studený, který se na objasnění případu podílel. „Dopustili se celkem 56 útoků s celkovou škodou 9,5 miliónů korun,“ dodal kriminalista

Dva padělatelé a organizátoři této trestné činnosti skončili ve vazbě, policie kromě toho stíhá pro úvěrový podvod i tři jejich pomocníky. Po čtvrtém „bílém koni“ vyhlásila policie celostátní pátrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám