Hlavní obsah

Rus a Němec v Česku distribuovali falešná eura

Právo, Aleš Honus
Ústí nad Labem

Až dvanáctileté vězení hrozí dvěma mužům, kteří loni a předloni do Česka vozili falešné stoeurové bankovky a platili jimi v řadě obchodů a čerpacích stanic. Ze zločinu padělání a pozměňování peněz ve spolupachatelství se u ústeckého krajského soudu ve středu začali zpovídat 35letý občan Německa Alexandr Bernhardt a 41letý Rus Igor Franz.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Igor Franz (vlevo) a Alexandr Bernhardt před ústeckým soudem.

Článek

Celkem bylo v souvislosti s jejich případem zadrženo 330 stoeurových bankovek, škodu měli způsobit za více než 800 tisíc korun.

Podle obžaloby vozili falešné bankovky do Česka z Německa a Polska. Pravděpodobně se tiskly někde u hranic Polska a Litvy. Opatřit si je tam měli na pokyn Friedricha Galstera, proti kterému je nyní vedeno trestní řízení v Německu. Spolupracovat s nimi měly i další neztotožněné osoby vystupující pod jmény Alex, Feďa a Max. Podle státní zástupkyně se jednalo o organizovanou skupinu působící ve více státech.

Bernhardt a Franz měli ve skupině působit jako koncoví distributoři falešných peněz pro Česko. Postupně projezdili téměř celou republiku, pro udání falešných bankovek si vybírali především obchodní centra a supermarkety. Celkem se jim povedlo udat 238 bankovek, dalších 92 měli při zadržení schovaných v autě a u sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám