Hlavní obsah

Vrchní soud snížil o osm let trest muži za podíl na vraždě

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 15 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci 47letého Igora Ivanku za podíl na nájemné vraždě obchodníka s valutami. VS mu tak o osm let zmírnil výjimečný třiadvacetiletý trest, který mu uložil Krajský soud (KS) v Ostravě loni 7. října, a proti kterému se odvolali obžalovaní i pozůstalí zavražděného.

Foto: Petr Marek, Právo

Igor Ivanka u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Ivanka vraždu zorganizoval, naplánoval a na její provedení si pozval komplice ze Slovenska Milana Struhala, který je souzen ve své zemi.

Vše začalo v červenci 2008, když Ivanka kontaktoval Struhalu. Poté přinejmenším v době od 8. do 28. července téhož roku společně začali v Ostravě realizovat záměr, že získají větší množství peněz loupežným přepadením vytipovaného tamního „veksláka“. Následně získali informace o fyzické zdatnosti muže, denním časovém rozvrhu i množství peněz, které u sebe obchodník s valutami nosil.

Zůstal v automobilu

Zjistili, že se jedná o bývalého zápasníka, který se dokáže bránit, neboť u sebe pravidelně nosíval vysoké částky peněz v různých měnách a pohyboval se v různorodé, i kriminální společnosti. Obstarali si proto krátkou střelnou zbraň a 28. července 2008 v ranních hodinách v Ostravě přijeli k místu nedaleko od bydliště své pozdější oběti.

Ivanka zůstal v automobilu připraveném k okamžitému odjezdu a Struhala čekal u „vekslákova“ domu na jeho příchod. V okamžiku, kdy okolo něj procházel, zezadu z bezprostřední blízkosti ho střelil do zad, čímž mu způsobil smrtelná zranění. Zároveň mu odcizil batoh s finanční hotovostí až pět miliónů korun v různých měnách. Poté odešel k automobilu, kde na něj čekal obžalovaný, z místa odjeli a následně se o odcizené peníze rozdělili. Struhala odjel autobusem z Ostravy domů na Slovensko.

Maximální možný trest

Ivanka se u VS domáhal zproštění obžaloby, případně vrácení věci KS s tím, že jeho vina nebyla prokázána. Pozůstalí zase požadovali přísnější trest nebo alespoň, aby mu VS uložil omezení, že nebude moci být podmíněně propuštěn z výkonu uloženého trestu. Přitom poukazovali na to, že podle jejich informací obžalovaný připravoval další loupeže a vraždy. VS však částečně vyhověl jen obžalovanému.

„O jeho vině není pochyb. Podmínky pro výjimečný trest však nejsou. Proto jsme uložili maximální možný trest,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Jaroslav Zbožínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám