Hlavní obsah

V době vraždy jsem v Česku nebyl, hájí se Ukrajinec

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Téměř 16 let starou vraždou seniora se v úterý opět začal zabývat ústecký krajský soud. Z činu byl obviněn 38 letý Ukrajinec Ivan Michajlovič Guzo, který byl už jako uprchlý za stejnou vraždu odsouzen na 13 vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ivan Michajlovič Guzo u ústeckého krajského soudu

Článek

Loni v září byl na základě evropského zatykače dopaden na Slovensku a vydán do Česka. Tady podle svého práva požádal o nové soudní líčení. Guzo tvrdí, že v Česku vůbec nebyl, v době vraždy byl prý v nemocnici po těžké autohavárii.

Guzo měl podle obžaloby gumovou hadičkou 11. dubna 1996 uškrtit v Ústí nad Labem – Střekově 75letého seniora. Motivem jeho jednání měly být zištné pohnutky, po činu měl byt prohledat a ukrást z něj nezjištěné množství peněz a další cennosti. Na jeho žádost byl zrušen pravomocný rozsudek ústeckého krajského soudu a Vrchního soudu v Praze.

Guzo tvrdí, že byl při nehodě na Ukrajině, kdy jel s dalšími čtyřmi kamarády a naboural do nich kamión. Tři lidé zemřeli, dva utrpěli těžká zranění. „Měl jsem zlomené nohy a poškozenou páteř, tři měsíce jsem byl v nemocnici a pak ještě na kolečkovém křesle,“ uvedl Guzo u soudu.

V Česku prý nikdy dříve nebyl, neměl v té době ani pas. Jeho tvrzením se bude soud zabývat, chce si nejprve vyžádat informace o nehodě z Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám