Hlavní obsah

Klára Samková bude hájit pětici viněnou z mačetového útoku v baru

Praha

Právnička Klára Samková bude hájit pětici Romů, kteří začátkem srpna napadli servírku a hosty v baru Pivní pomoc v Novém Boru. Samková nesouhlasí s tím, že jejich čin byl kvalifikován jako pokus o vraždu, jde prý o společenskou objednávku, která má "přesvědčit veřejnost, že justice má romskou otázku pevně v rukách."

Foto: Archiv, Právo

Klára Samková

Článek

"Překvalifikaci útoku na trestný čin vraždy ve stadiu pokusu pak považuji za účelovou mediální objednávku, která má přesvědčit českou veřejnost o tom, že justice má romskou otázku "pevně v rukách" a útočníci mají dostat exemplární tresty bez ohledu na to, co se stalo ve skutečnosti," uvedla Samková v prohlášení, které zveřejnil web Romea.cz.

Hosty napadli mačetami

Skupina pěti romských mladíků v srpnu napadla osazenstvo baru mačetami. Dva z mužů měli vážnější sečná poranění. Útok odstartoval nepokoje na Šluknovsku.

Zástupci romských sdružení už po útoku uvedli, že šlo jen o hospodskou rvačku. Dva chlapci hráli na automatech a odmítli ukázat obsluze občanky, které by ukázaly, že je jim více než 18 let. Mladíci vyvolali konflikt a hosté je z baru vyhodili.

O chvíli později se vrátili se třemi dalšími lidmi, kteří byli ozbrojeni mačetami a hosty napadli.

Případ byl nejprve kvalifikován jako těžké ublížení na zdraví, státní zastupitelství ho ale změnilo na pokus o vraždu.

Mohou se hlásit dobrovolníci

S tím nesouhlasí právě Samková. Na pomoc s obhajobou chce povolat studenty. "Protože obhajoba pěti obviněných je tak náročný úkol, že se jej nelze zhostit pouze v jednom člověku nebo ve standardní spolupráci se zaměstnanci a spolupracujícími advokáty kanceláře, oslovila jsem studenty právnické fakulty a požádala je o pomoc při vedení a obhajobě tohoto případu," uvedla.

Vytvořila také skupinu dobrovolníků, kteří se budou chtít do obhajoby zapojit. Ruku k dílu mohou přiložit i studenti filozofických či sociálních fakult.

K soudu půjdou jen tři muži z pětice stíhaných. Dva z útočníků policie dopadla, jeden se přihlásil sám. Dva jsou stíháni jako uprchlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám