Hlavní obsah

Soud zamítl stížnost advokáta neonacistky na podjatost znalce

Právo, ton
Most

Mostecký soud zamítl stížnost advokáta aktivistky Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucie Šlégrové, Petra Kočího, na údajnou podjatost soudního znalce Michala Mazla. Advokát podal stížnost kvůli údajnému židovskému původu znalce, pro nějž prý není schopen objektivně posuzovat projednávaný případ.

Foto: propolice.cz

Michal Mazel

Článek

Soudkyně Bohumila Huňáčková stížnost spolu s další, související s odměnami za znaleckou práci, zamítla. [celá zpráva]

Šlégrová se bude v odročeném hlavním líčení na konci března zpovídat z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Hrozí jí až tříleté vězení.

Michal Mazel po výpadu obhájce obviněné Šlégrové rozhodl přestat fungovat jako soudní znalec na extremismus. „Nebaví mne už si číst o sobě na internetu, čím mám dostat po hlavě nebo že jsem lakotný Žid, co k chanuce dostane černou mambu. Mimochodem, židovského původu nejsem, ale nacistům nevadí to do zblbnutí psát. Těžko můžete zůstat v klidu, když začnou náckové na svých webech psát o tom, kde bydlíte a podobně. Časem by se tento tlak na mé práci projevil," řekl Mazel. [celá zpráva]

Z podobných důvodů přitom skončil v roce 2008 i další ze znalců na pravicový extremismus Miroslav Mareš. Jedním z důvodů byly i výhružky neonacistů a strach o bezpečnost. Mareš už tehdy kritizoval současný systém znalců zabývajících se extremismem. S podobnými pocity končí i Mazel.

Reklama

Výběr článků

Načítám