Hlavní obsah

Zabiju vás jako ty uvnitř, křičel vrah matky a babičky na strážníky

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

„Zabiju vás jako ty uvnitř..., jsem Satanovo dítě ..., Havel na Hrad...,“ řval s nožem v ruce 26letý muž na sídlišti v České Lípě v sobotu vpodvečer na zasahující strážníky. Zcela nahý v mrazu a větru prchal přes balkón z místa činu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policisté u domu v České Lípě, kde měl mladík ubodat matku a babičku

Článek

Byt v prvním patře domu panelákového sídliště Špičák ve Zhořelecké ulici poskytl hrůzný obraz. Pokoj sousedící s balkónem skrýval dvě mrtvé ženy ležící v tratolišti krve. Byly to 60letá matka a 80letá babička prchajícího naháče.

„Ženy měly desítky bodných ran, jejich zranění nebyla slučitelná se životem, přivolaný lékař už jim nemohl pomoci,“ řekl v neděli ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Strážníci byli na místě za dvě minuty

Hlášku dostala českolipská městská policie chvíli po sedmnácté hodině. Soused upozornil strážníky na děsivý křik z vedlejšího bytu. Vše nasvědčovalo tomu, že se tam strhla rvačka.

„Hlídka dorazila na místo za dvě minuty. Nožem ozbrojený zcela obnažený muž stojící na balkóně dvojici strážníků zprvu slovně napadal. Potom seskočil dolů a zaútočil,“ popsal dramatické okamžiky zástupce šéfa Městské policie v České Lípě Antonín Doležal. Strážníkům se smyslů zbaveného útočníka podařilo s použitím chvatů zpacifikovat.

„Kladl neustálý zarputilý odpor, a tak ho jeden z členů hlídky držel přitisknutého k zemi. Druhý mezitím vylezl balkónem do bytu, kde našel bezvládně ležet obě pobodané zkrvavené ženy. Oběti se pokoušel resuscitovat a mezitím volal záchranku a státní policii,“ poznamenal Doležal. Místo činu posléze převzala státní policie.

Pachatel má čistý rejstřík

Bleskový zásah městských policistů obětem rodinné tragédie život nevrátil. Marná nakonec byla i rychlá pomoc profesionálních záchranářů. „Vzdor okamžité pomoci obě ženy závažným zraněním podlehly. Pachatele zločinu policisté zajistili,“ sdělila mluvčí policie z Liberce Vlasta Suchánková.

„Výjezdovka na místě zajišťovala stopy prakticky od sobotního večera do nedělního odpoledne,“ dodala. Rodina, která bydlela v městské čtvrti slangově přezdívané Bronx, obývané řadou problémových lidí, nepatřila do zorného pole policejních složek. „Prošli jsme dostupné záznamy a nenašli jediný poznatek, že bychom u nich někdy v minulosti v jakékoliv souvislosti zasahovali,“ sdělil Doležal.

Záznam alespoň strážníků nemá ani státní policií označený pachatel brutálního činu, který šokoval celé město na severu Čech. „Pokud by s námi měl někdy co dočinění, měli bychom ho v databázi. Nic takového ale nemáme,“ uvedl Doležal.

Problémová čtvrť

Strážnici i policisté v českolipském Bronxu zasahují častěji nežli v ostatních čtvrtích osmatřicetitisícového města. Zásahy se obvykle týkají běžných krádeží, distribuce drog, loupežných přepadení, vykradených bytů nebo aut. Došlo i na znásilnění a vraždy. „Něco tak brutálního se tam však doposud nestalo,“ dodal Doležal.

Vraždu dvou žen vyšetřují kriminalisté z Liberce. „Mluvit o příčině tragického činu by bylo předčasné. Okolnosti doposud zjišťujeme,“ podotkla policejní mluvčí Suchánková.

Muže včera policisté obvinili z vraždy. Šestadvacetiletému násilníkovi za to hrozí až výjimečný trest. Vyšetřovatelé zároveň podali návrh na jeho vzetí do vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám