Hlavní obsah

Horská služba hledala ve tmě a sněhu ztraceného turistu

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadov

Ztraceného turistu hledali v sobotu večer záchranáři z horské služby mezi Knížecími pláněmi a Strážným na Šumavě. Díky tomu, že si zavolal pomoc mobilním telefonem ho našli na těžko přístupném místě promočeného a prochladlého.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Naštěstí měl u sebe nabitý mobilní telefon, takže zavolal kolem půl osmé večer pomoc. Vůbec netušil, kde se nachází, uvedl jen ten prostor u hranic se SRN. Vyrazili jsme tedy ve dvou na sněžných skútrech a snažili se být v průběhu pátrání s mužem v kontaktu,“ popsal situaci Ondřej Zeman, člen Horské služby ve stanici Zadov.

Nakonec záchranáři použili zvukové a světelné signály a podařilo se jim s mužem setkat na tak nepřístupném místě, že i na skútrech měli problémy. Turista byl v pořádku, jen promočený a podchlazený. Členové HS jej pak na skútru odvezli do Strážného, kde byl ubytovaný.

Ve Frymburku zkolaboval muž na náměstí

Už v podvečer se  horská služba pokoušela pomoci  pětačtyřicetiletému muži, který zkolaboval večer na náměstí ve Frymburku.

„Byl jsem v tu chvíli nejbližší záchranář, který mohl pomoci. Ihned jsem po zavolání  vzal laický defibrilátor a vyrazil do Frymburku. Mezi tím se na místě snažili muže přivést k vědomí kolemjdoucí, ale zatím bez výsledku,“ řekl Právu, Horské služby ze stanice v Kramolíně Aleš Fejfar.

Dodal, že okamžitě po příjezdu zahájil pomocí defibrilátoru resuscitaci. Pokračoval v ní dalších dvacet minut, až do příjezdu přivolané sanitky Rychlé lékařské pomoci. Další oživovací pokusy prováděl společně s lékařem. Ten muže v bezvědomí napojil na elektrokardiograf, ale po chvíli marných pokusů byl nucen konstatovat smrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám