Hlavní obsah

Pětice mužů měla zkrátit daň o 320 miliónů

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila pět mužů, kteří jsou podezřelí z krácení daní. Podle kriminalistů dováželi pohonné hmoty z Německa a daň z přidané hodnoty (DPH) sice přiznali, ale nezaplatili. Tím se prý obohatili nejméně o 320 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČTK o tom informoval mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej. Jen za prosinec a leden pracoval útvar na případech krácení daní za více než 3,7 miliardy korun.

Obvinění po nákupu pohonných hmot podle mluvčího prostřednictvím společnosti IP-95 s.r.o. DPH přiznali, ale nezaplatili, protože uplatňovali nárok na odpočty daně.

"Ty vytvářeli velice pracným způsobem. Měli totiž provádět další obchody, kterými byly fiktivní nákupy různého drobného zboží od nastrčených českých obchodních společností, které následně fiktivně prodávali do Maďarska," vysvětlil Ibehej. Hodnota nakoupeného a prodaného zboží se pohybovala kolem 1,3 miliardy.

Využívali i tzv. bílé koně

Pohonné hmoty pak dodávali dalším odběratelům za výrazně nižší ceny než konkurence. Obvinění údajně využívali i takzvané bílé koně.

Detektivové ve spolupráci s daňovou správou a finančním analytickým útvarem zajistili na bankovních účtech přes 50 milionů korun a také nemovitosti v hodnotě zhruba 35 milionů. Pětice pocházející z Ostravska a Brněnska je stíhána pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení.

Dva z podezřelých policie zadržela na utajeném obchodním jednání v Praze v tomto týdnu, třetího dopadla v Havířově. Členem skupiny byl podle Ibeheje také jedenáct let hledaný recidivista, kterého zadrželi policisté před několika týdny v Brně, kde se skrýval. Na všechny zadržené soud uvalil vazbu, zbylí dva obvinění jsou ve vězení pro jiné delikty.

Reklama

Výběr článků

Načítám