Hlavní obsah

Za ubití bezdomovce uložil soud mladíkům 10 let vězení

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Šest mladíků, kteří v květnu 2010 napadli dva bezdomovce, odešlo v pátek od Krajského soudu v Hradci Králové s tresty od pěti do deseti let. Jejich brutální útok jeden napadený muž nepřežil, druhý bude mít celoživotní psychické následky.

Foto: René Chvalina, Právo

Za ubití bezdomovce uložil soud šestici mladíků tresty od pěti do 10 let vězení.

Článek

Odsouzení mladíci Lubomír Špitzer (21) a Cyril Bláha (20) si mají shodně odpykat trest v délce 10 let ve věznici s ostrahou. Petr Strouhal (20), Daniel Šebrle (20) a Bedřich Táborský (20) dostali osmileté tresty ve věznici s dozorem. Šestému obžalovanému, který byl v době spáchání skutku mladší 18 let a nelze proto uvést jeho jméno, soud uložil trest v délce pěti let ve věznici s ostrahou.

Rozsudek není pravomocný. Táborský, Šebrle, Stroukal a Bláha se proti němu na místě odvolali, ostatní dva si ponechali na případné odvolání lhůtu.

Foto: René Chvalina, Právo

Dva z mladíků dostali desetileté tresty

Podle obžaloby mladíci silně posilněni alkoholem napadli oba muže v Tyršových sadech v centru Pardubic, kde je mlátili a kopali do nich. Po útoku šestice obžalovaných nechala bezvládné muže ležet a odešla pryč. Za hodinu se mladíci vrátili a zjistili, že jejich oběti jsou stále bez hnutí na zemi.

Místo pomoci je dál bili

Místo poskytnutí pomoci napadeným Bláha jednoho z nich nejméně jednou kopl a Šebrle jej pomočil. Špitzer bezvládnému muži skočil na hrudník, mladistvý jej znovu několikrát patou kopl do hlavy a také jej pomočil. Zraněné muže našli později policisté, jeden z napadených však na následky zranění zemřel. Smrti druhého napadeného muže zabránilo jen včasné poskytnutí odborné lékařské pomoci.

„Všichni obžalovaní šli do Tyršových sadů posilněni alkoholem a s úmyslem se s někým poprat. Narazili však na partu veslařů, vyprovokovali útok, ale dostali na frak a svou potupu a ostudu a frustraci si chtěli vybít na někom, jiném. Objevili v parku dva bezdomovce, které naprosto zákeřně a brutálně napadli,“ uvedla soudkyně Anna Bímová.

Soudkyně Bímová zdůraznila, že jsou to pachatelé s vysokou inteligencí a schopnostmi, které však nejsou schopni zúročit, aby vystudovali či našli si práci. Tři z nich byli studenti střední zdravotnické školy v Pardubicích.

Objasnění celého případu napomohlo doznání Špitzera, ke kterému se v průběhu hlavního líčení svou výpovědí připojil Bláha. Mladistvý pachatel připustil svou účast, ale s tím, že má výpadky paměti. Za ty zřejmě mohla jeho opilost v kombinaci s léky. Dílčí sporadický podíl na útoku připustil i Šebrle. Táborský a Stroukal od počátku svou spoluúčast na činu popírali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám