Hlavní obsah

Odhalen nelegální dovoz pohonných hmot za 107 miliónů

– PRAHA

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality zadrželi v těchto dnech muže podezřelého z nelegálního dovozu pohonných hmot ze Slovenska. V pátek to oznámila mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Na celních poplatcích vznikla škoda ve výši 107 miliónu korun.

Článek

Šlo o nejméně dvě stě čtrnáct případů, kdy během posledního půl roku od srpna loňského roku do 3. února přejela cisterna s pohonnými hmotami přes hranici, aniž by bylo zaplaceno clo. Celní doklad byl označen falešným razítkem.

Policie případ dále šetří. Nedá se vyloučit, že budou vznesena další obvinění, protože se činnosti mohlo dopouštět více osob. Obviněn z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby byl  zatím jeden muž. je ve vazbě a hrozí mu trest ve výši dvanácti let, protože jde o škodu velkého rozsahu.

Podle informací TV Prima se případ odehrál na Břeclavsku a jsou do něj zřejmě zapleteni i celníci. Nelze však vyloučit, že řidiči měli falešná razítka.

Mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec ČTK přiznal, že jsou prošetřována podezření na nelegální dovoz benzinu a nafty do České republiky. Připustil, že vše se mohlo odehrát na přechodu Břeclav-Brodské. "Nyní nelze dokonce vyloučit, že po uzavření šetření může být mezi obviněnými i někdo z celníků. Je to ale zatím jen hypotéza," řekl.

Celníci budou zkoumat celní prohlášení

Celníci společně s kriminalisty budou nyní velmi podrobně zkoumat stovky celních prohlášení na dovoz pohonných látek, které byla podány na Celním úřadu v Břeclavi. Na nesrovnalosti v dovozu paliv se mělo přijít poté, co minulý týden na dálniční přechod přijely ze Slovenska čtyři kamiony s pohonnými látkami. Dva byly později po uhrazení celních poplatků vpuštěny na území ČR, třetí se vrátil na Slovensko a čtvrtý zůstal několik dní v celním prostoru. "Nikdo k tomuto vozu nepřekládal celní prohlášení. Proto jsme kamion zajistili a zahájili šetření. Pak se ukázalo, že převážené pohonné látky nemají majitele, že není znám jejich odesilatel ani předpokládaný příjemce. To rozjelo další šetření," uvedl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám