Hlavní obsah

Pospíšil otevřel novou věznici pro ženy

– Velké Přílepy
Právo, Josef Koukal

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) prý našel recept na vyřešení problému přeplněných českých věznic. Na aresty se přestaví celkem tři střežené ubytovny pro žadatele o azyl, které přestalo využívat ministerstvo vnitra.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Pospíšil ukazuje vybavení jedné z cel.

Článek

První z nich, nově otevřenou ženskou věznici ve Velkých Přílepech u Prahy, představil ve čtvrtek novinářům. V Česku jde o první novou věznici téměř po dvanácti letech. Naposledy se v květnu 2000 otevírala ženská věznice ve Světlé nad Sázavou.

„Až zhruba do roka upravíme další zařízení ve Vyšních Lhotách na Ostravsku a v Poštorné na Břeclavsku, bude problém přeplněnosti věznic v podstatě vyřešen,“ oznámil Pospíšil.

S cenou v přepočtu na místo pro jednoho vězně se navíc resort dostal zhruba na desetinu proti tomu, kdyby se stavěly věznice nové. „Je to způsob efektivní, rychlý a nejlevnější,“ pochvaloval si nápad ministr.

Jedno místo v nové věznici podle něj vyjde zhruba na milión korun, ve Velkých Přílepech při ceně rekonstrukce 11 miliónů a kapacitě 151 odsouzených činily náklady asi 70 tisíc. Jak ale připomněl generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler, další čtyři milióny bude ještě stát technické dovybavení areálu. I tak je však pořizovací cena ve srovnání s uvažovanou cenou nové věznice 151 miliónů korun na české poměry nezvykle nízká.

Věznici nyní obývá prvních 24 odsouzených žen, další brzy přibydou. Jen ve Světlé nad Sázavou se tísní 800 vězeňkyň ze třinácti set odsouzených žen v celé republice. Před pouhými čtyřmi lety jich tu podle Treglera byla polovina.

Co stojí za nárůstem počtu vězeňkyň z posledních let, je podle Pospíšila spíše otázkou pro sociology. „Emancipace přináší spoustu pozitivních změn, zřejmě ale i vyšší kriminalitu žen,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám