Hlavní obsah

Hala proslul spornými zakázkami i oslavou narozenin za tři čtvrtě miliónu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Hala začínal koncem devadesátých let jako místopředseda Mladých sociálních demokratů a v rodném jihomoravském kraji působil jako mluvčí tamní organizace sociální demokracie.

Foto: Archiv Právo

Michal Hala

Článek

Důležitý zlom v jeho kariéře pak nastal na přelomu tisíciletí, kdy bylo Halovi jedenadvacet let a kdy ho vytáhl tehdejší sociálnědemokratický ministr dopravy Jaromír Schling na svůj tiskový odbor. Do té doby Hala studoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění.

Mezi ministerskými mluvčími se ale Hala dlouho neohřál a s pověstí schopného úředníka povýšil na šéfa kanceláře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Tedy úřadu, na kterém se rozhoduje o miliardách a se kterým Hala spojil svou budoucnost.

Nejdříve se stal šéfem vnitřních věcí ŘSD a v roce 2007 už byl jmenován dočasným generálním ředitelem. Posléze mu ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček schválil novou organizační strukturu úřadu a Hala díky tomu získal velmi vlivnou funkci výkonného ředitele, jejímž prostřednictvím mladý úředník celé ŘSD de facto ovládal.

Narozeninová oslava za tři čtvrtě miliónu

A právě v té době narostla Halovi křídla, a to až tak, že v roce 2009 uspořádal mohutnou oslavu svých třicátých narozenin za tři čtvrtě miliónu korun. Platili ji prý Halovi přátelé a sponzoři. Kritiku veřejnosti i spolustraníků si v téže době vlivný úředník vysloužil kromě opulentní oslavy i účastí na automobilových závodech sponzorovaných firmami, které získávaly zakázky od ŘSD.

Tehdejšímu šéfovi resortu dopravy Gustavu Slamečkovi pak došla trpělivost a vysokou Halovu funkci zrušil. Hala se nicméně na ŘSD udržel a pracoval pro úřad jako poradce za 80 tisíc měsíčně na živnostenský list.

Definitivně na ŘSD skončil až po čistce, kterou na úřadu provedl v roce 2010 ministr a neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta. Hala se poté živil např. jako poradce Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje pro oblast získávání peněz z evropských fondů.

Pád až na dno pak Hala zažil koncem loňského roku, kdy ho kvůli sporným zakázkám z doby jeho „kralování“ ŘSD zatkli spolu s dalšími šesti lidmi detektivové z protikorupční policie.

Zadržení muži, mezi nimiž je i bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman, podle kriminalistů pronajali za úplatek spřízněné firmě velmi nevýhodně pro stát odpočívadla na dálnicích D5 a D47.

Reklama

Výběr článků

Načítám