Hlavní obsah

Firma neplatí daně, v Pardubicích jí zabavili rekordní množství nafty

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Pracovníci Generálního finančního ředitelství zadrželi v noci na čtvrtek v Pardubicích kvůli možným daňovým únikům 24 cisteren s pohonnými hmotami. Cisterny přijely do Česka po železnici z Běloruska. Hodnota paliva je 17 miliónů korun. Jedná se o největší množství zabavené nafty na železnici za celé období existence České republiky.

Celníci zabavili cisterny s naftouVideo: René Chvalina, Právo

 
Článek

„Je to skutečně největší případ, který se doposud stal,“ potvrdila Právu v Pardubicích mluvčí ředitelství Jaroslava Musilová.

„Motorová nafta putovala do České republiky po železnici z Běloruska přes Polsko, přičemž Česká republika byla cílovou stanicí. Jedná je o 1,4 miliónů litrů motorové nafty, kdy odhadní cena bez daní je 17 miliónů korun,“ řekla ve čtvrtek v Pardubicích mluvčí ředitelství Jaroslava Musilová.

Vagóny s naftou přijely do České republiky v režimu transitu. V Pardubicích byly odstaveny, proběhlo celní řízení a posléze byly vpuštěny do volného oběhu. V ten okamžik však byly exekuovaný finančním úřadem.

Jméno firmy, na niž se exekuční příkaz vztahoval, mluvčí neuvedla. „Daňová správa bohužel nemůže o firmě sdělovat žádné konkrétnější informace, protože je vázána mlčenlivostí,“ upřesnila Musilová.

Foto: René Chvalina, Právo

Vlak s cisternami nafty byl zadržen ve čtvrtek v Pardubicích.

Další osud zabavené motorové nafty ještě není zcela jasný, ale s největší pravděpodobností skončí v dražbě. Pro firmu to v tuto chvíli znamená, že přišla o 1,4 milionů litrů motorové nafty. „Firma dlouhodobě nepodává daňová přiznání a zároveň neplatí daně. Jedná se o velké daňové úniky,“ dodala mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Výtěžek ze zabavené nafty však rozhodně nepokryje veškeré nedoplatky, které daná společnost má. S největší pravděpodobností bude vedeno proti firmě trestní stíhání. Zabavená nafta s vagony ve čtvrtek odpoledne odjela z Pardubic do utajených skladů Generálního finančního ředitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám