Hlavní obsah

Důchodce vyfasoval za vraždu starce osm let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Osm let ve věznici s ostrahou vyfasoval 65letý důchodce František Zacpal za to, že loni v dubnu brutálně zmlátil a poté ubodal svého 82letého známého. Ve středu o tom rozhodl senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

František Zacpal u olomouckého krajského soudu.

Článek

Hrůzná událost se stala loni 17. dubna okolo půlnoci v obýváku rodinného domku v Bolelouci, místní části Dubu nad Moravou na Olomoucku. Všemu předcházela narozeninová oslava, ze které se Zacpal odebral domů k příteli, jehož později zavraždil.

„Řekli jsme si, že si dáme ještě slivovičku,“ vysvětlil KS obžalovaný, který, jak vyplynulo u soudu, byl svým hostitelem po nějaké době společného popíjení napaden, a to podle svých slov pěstí, francouzskými holemi a nožem.

Jen jsem se bránil
odsouzený

Na to, již v silné opilosti, reagoval tím, že starce nejprve bil ulomenou nohou od židle do obličeje a hlavy. Když se muž snažil uniknout do ložnice, stejnou „zbraní“ ho mlátil do hlavy. Stejně činil i poté, co nešťastník spadl na zem a ležel na břiše. Následně vzal ze stolu v pokoji kuchyňský nůž s čepelí dlouhou 17 centimetrů a svou oběť jím bodal do zadní části krku a zad tak dlouho, až zlomil čepel. V té chvíli s útokem přestal a z domu odešel. Napadený v důsledku vykrvácení na místě zemřel.

Svou vinu na smrti přítele Zacpal u KS přiznal, odmítl však, že měl v úmyslu vraždit. „Jen jsem se bránil. Od okamžiku, kdy jsem byl napaden, si navíc na nic nepamatuji. Byl jsem v šoku,“ tvrdil obžalovaný a dodal, že do reality se vrátil, až když napadeného našel již těžce zraněného ležet na zemi.

„Je mi strašně líto, co se stalo,“ soukal ze sebe Zacpal.

Útočil na člověka, který utíkal, ležel na zemi.
soudce

KS však nutnou obranu či zločin zabití odmítl a uznal obžalovaného vinným z vraždy. „O takových právních kvalifikacích nemůže být řeči. Zacpal útočil na člověka, který utíkal, ležel na zemi, navíc se zbraněmi, opakovaně a s mimořádnou brutalitou. Útok ze strany jeho oběti byl sice spouštěcím mechanismem, ale měl velmi malou, slabou intenzitu. Odveta tomu rozhodně neodpovídala,“ vysvětlil předseda senátu KS Vladimír Hendrych.

Dodal, že trest pod spodní hranicí zákonné sazby, která činí 12 až 18 roků, zohlednil všechny okolnosti případu, hlavně právě útok zavražděného a účinnou lítost.

„Jsme toho názoru, že účelu trestu bude i tak dosaženo. Je přiměřený,“ konstatoval Hendrych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám