Hlavní obsah

Řidič kamiónu půjde na 13 let do vězení za rozčtvrcení svého šéfa

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Následujících 13 let stráví ve vězení se zvýšenou ostrahou plzeňský řidič kamiónu Luděk Zlámal. Ve středu ho tam poslal Krajský soud v Plzni za brutální vraždu majitele dopravní firmy Martina Frühaufa, pro kterého pracoval. Šedesátiletý Zlámal svého o 23 let mladšího šéfa zastřelil nelegálně drženou pistolí, tělo rozřezal a hodil do řeky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Luděk Zlámal u soudu

Článek

K vraždě došlo předloni v listopadu, kdy se měl Zlámal setkat s Frühaufem v jeho kanceláři v Chlumčanech na Plzeňsku. Sedmatřicetiletý majitel firmy Frühauf Transport po schůzce zmizel a o několik týdnů později našla policie v Berounce už jen kousky jeho těla.

Zlámal u soudu svoji vinu popřel. „Ničeho takového jsem se nedopustil,“ prohlásil. Ke dni, kdy měl podle žalobkyně navštívit Frühaufa ve firmě, uvedl, že za ním sice jel, ale nesetkal se s ním.

„Ten den jsem Martinovi volal, že nemám na účtu výplatu za září. Domluvili jsme si schůzku s tím, že si ještě u něho vyzvednu nějaké svoje věci. Když jsem tam přijel, Martin tam neměl auto. Tak jsem tam ještě chvíli čekal v autě a pak jsem odjel pryč,“ vypověděl Zlámal.

Dále uvedl, že byl u Frühaufa zaměstnán tři měsíce. Odešel prý proto, že nesouhlasil s praktikami, které ve firmě panovaly. Upozornil například na špatný technický stav vozového parku nebo falšování kotoučů tachografu.

Muž obžalovaný z vraždy u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

Ke zbrani, kterou u něho doma policie při domovní prohlídce našla, Zlámal řekl, že ji náhodou objevil v tašce na balkóně. Jak se tam vzala, prý netušil a ani se na to nikoho z rodiny neptal. „Protože jsem na ni sahal, měl jsem strach, že tam zůstaly mé otisky, a tak jsem ji raději schoval,“ tvrdil Zlámal.

A právě zbraň byla jedním z klíčových důkazů obžaloby. Balistická expertíza totiž odhalila, že z ní byly vystřeleny nábojnice, které policie našla ve Frühaufově kanceláři. Byly na nich dokonce i Zlámalovy pachové stopy. Pravou horní končetinu patřící Frühaufovi objevili policisté v polovině prosince v náhonu vodní elektrárny v Nadrybech na severním Plzeňsku.

O měsíc později vydala řeka další část těla, tentokrát nohu uříznutou pod kolenem. Na ni narazil rybář poblíž přívozu v Darové, což je asi šest říčních kilometrů proti proudu od místa prvního nálezu. Zbývající ostatky těla poškozeného ani věci se dosud nepodařilo vypátrat.

Znalec před soudem uvedl, že končetiny byly odděleny neodborným způsobem, a to až po smrti. „Pachatel použil nejspíš sekeru nebo nějaký sekáček. Nevyžaduje to žádnou enormní fyzickou námahu,“ dodal znalec.

Zlámala zatkli kriminalisté loni v dubnu. Doma u něho našli střelby schopnou krátkou zbraň, dále zakázané střelivo, ruční granát a pyrotechnické iniciátory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám