Hlavní obsah

Brutálně umlátil známého na oslavě narozenin, teď si neumí vzpomenout proč

Právo, Petr Marek
Olomouc

Kauzu Františka Zacpala (56), který loni v dubnu měl brutálně zmlátit a poté ubodal svého známého (82), začal v úterý rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Jednání bude pokračovat i ve středu, kdy by mohl padnout rozsudek.

Foto: Petr Marek, Právo

František Zacpal u olomouckého krajského soudu.

Článek

Hrůzná událost se stala loni 17. dubna okolo půlnoci v obýváku rodinného domku v Bolelouci, místní části Dubu nad Moravou na Olomoucku. Zacpal tam podle obžaloby v silně podnapilém stavu a po předchozím fyzickém konfliktu starce nejprve bil ulomenou nohou od židle do obličeje a hlavy. Když se nešťastník snažil uniknout do vedlejší ložnice, stejnou „zbraní“ ho mlátil do hlavy. Stejně činil i poté, co spadl na zem a ležel na břiše.

Přemýšlím nad tím každou noc, ale na nic jsem nepřišel. Co se stalo je ale strašné a strašně mě to mrzí.
František Zacpal, obžalovaný z vraždy

Následně vzal ze stolu v pokoji kuchyňský nůž s čepelí dlouhou 13,5 centimetrů a svou oběť jím bodal do zadní části krku a zad tak dlouho, až zlomil čepel. V té chvíli s útokem přestal a z domu odešel. Napadený v důsledku vykrvácení na místě zemřel.

Stařec na obžalovaného prý zaútočil nožem

Zacpal svou vinu na smrti přítele v přípravném řízení i před KS přiznal, odmítl však, že by měl v úmyslu vraždit. Prý byl sám napadený a jen se bránil. Všemu podle něj předcházela oslava narozenin, která probíhala odpoledne u něj doma.

„Z ní jsem odešel k příteli s tím, že si ještě dáme slivovičku. S cílem zabít ho, jsem tam rozhodně nešel. Neměl jsem k tomu důvod. Vycházeli jsme velmi dobře, bez konfliktů. Jenže jak jsme popíjeli, on mě najednou udeřil pěstí do obličeje, pak mě začal řezat berlemi a nakonec na mě zaútočil nožem. Do toho okamžiku si vše pamatuji. Dál ne. Pak jsem byl totiž v šoku a probral jsem se až venku před domem,“ tvrdil Zacpal.

Později se, jak dále uvedl, do domu vrátil a napadeného našel těžce zraněného na zemi. Poté vše řekl jeho snaše a ta přivolala policii. „Nejprve přiběhl k nám domů, kde jsem si povídala s jeho manželkou, měl krvavý obličej, říkal, že dostal přes držku a zase odešel. To bylo okolo deváté. Asi o půlnoci se vrátil, že se dědovi něco stalo, ať se na něj jdu podívat, já tam šla a viděla jsem, že je zle. Víc o tom, co se stalo nevím,“ řekla snacha zavražděného.

Proč by měl být přítelem napaden, Zacpal soudu vysvětlit nedokázal. „Přemýšlím nad tím každou noc, ale na nic jsem nepřišel. Co se stalo je ale strašné a strašně mě to mrzí. Pořád se mi to vrací. Ty pocity se prostě nedají popsat,“ soukal ze sebe obžalovaný se slzami v očích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám