Hlavní obsah

Kdo připravil geparda o ocas? Trutnovští policisté hledají vandala

Právo, Vladislav Prouza
Trutnov

Policie v Trutnově pátrá po vandalovi, který ulomil ocas jednoho z gepardů umístěných na prostranství před místním centrem umění UFFO. Gepard stojící v čele sedmihlavé smečky bronzových šelem přišel o nepřehlédnutelnou ozdobu před čtrnácti dny.

Trutnovského geparda připravil kdosi o ocasVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Ocas policisté zajistili, prznitele uměleckého díla nikoliv. „Náklady na opravu odhadujeme do dvaceti tisíc korun. Škodu na znehodnocené soše pořízené za čtyři sta tisíc korun těžko vyčíslit,“ konstatovala Lucie Pankrácová z městské galerie v Trutnově.

K tomu, aby někdo ulomil tento opravdu bytelný ocas, je potřeba značné síly. Nemohlo se tak stát za okolností, kdy o něj některý kolemjdoucí pouze bezděčně zakopl nebo ho vzal z rozmaru do ruky
Veronika Svobodová, mluvčí radnice<br/>

Policie ulomený gepardí ocas, jako předmět doličný, podrobuje odborným expertízám s cílem zjistit, jakým způsobem došlo ke zmrzačení drahé skulptury. „Analyzujeme záznam bezpečnostních kamer z noci, kdy došlo ke konečné destrukci sochy,“ sdělil mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Policisté mají elektronický důkaz o podezřelém pohybu osob v době, kdy mohlo dojít ke kupírování bronzového ocasu. Záznam jednoznačně nepotvrzuje původce barbarského činu. Ocas totiž mohl být dávno předtím načatý. Policii se sice přihlásila kamerou zachycená osoba, která si údajně s ocasem v inkriminovaném čase hrála, ale nemusela tím způsobit jeho totální destrukci.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Gepard před trutnovským centrem umění přišel o ocas.

„Ocas patrně byl nějaký čas před ulomením citelně poškozen a inkriminovanou noc mohlo dojít pouze k nechtěnému dokonání díla zkázy,“ vysvětluje Ertner.

„K tomu, aby někdo ulomil tento opravdu bytelný ocas, je potřeba značné síly. Nemohlo se tak stát za okolností, kdy o něj některý kolemjdoucí pouze bezděčně zakopl nebo ho vzal z rozmaru do ruky,“ doplnila mluvčí radnice Veronika Svobodová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám