Hlavní obsah

Krajský soud se brání proti dvoumiliardové pokutě

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda brněnského Krajského soudu Jaromír Pořízek se ostře ohradil vůči dvoumiliardové pokutě, kterou soudu vyměřil místní finanční úřad za pochybení při stavbě Justičního areálu. Podle Pořízka soud při financování stavby za bezmála dvě miliardy nepochybil, a i kdyby přesto bylo odvolání proti sankci zamítnuto, státu ani daňovým poplatníkům nevznikne žádná škoda, protože se finance pouze přesunou v kapitolách státního rozpočtu.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Justiční palác v Brně

Článek

Finanční úřad potrestal soud rekordní sankcí za pochybení při využívání dotace na stavbu moderního Justičního areálu, kde sídlí brněnský Městský soud, Okresní soud Brno-venkov a státní zastupitelství Brno-město a Brno-venkov.

„Krajský soud připomíná, že mu bylo finančním úřadem vytknuto porušení rozpočtové kázně zejména v případech, kdy pro státní rozpočet zajistil časově příznivější zaplacení fakturovaných částek, konkrétně řečeno prostředky se státního rozpočtu nemusely být vynakládány v dřívějších lhůtách splatnosti, nýbrž na základě smlouvy o dílo, ve které byla dohodnuta splatnost pozdější,“ prohlásil Pořízek.

„Veškeré prostředky použité na výstavu Justičního areálu v Brně byly použity v souladu s účelem, na který byly čerpány, což jednoznačně vyplývá z vyhodnocení této investiční akce při splnění závazných ukazatelů a podmínek účasti státního rozpočtu. O to více překvapuje výše uloženého odvodu. Tuto považuje krajský soud za protiústavní a za porušující princip proporcionality,“ dodal předseda soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám