Hlavní obsah

Hygiena chce vyšetřit pacienty ostravského zubaře s AIDS, který se zabil

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajská hygienická stanice v Ostravě v pondělí vyzvala sexuální partnery ostravského zubaře Jana Zháněla, který před dvěma týdny spáchal sebevraždu a zřejmě trpěl nemocí AIDS, aby se ve vlastním zájmu nechali vyšetřit. Výzva se týká i všech jeho pacientů, kteří mají obavy, že by je mohl zubař nakazit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V rámci protiepidemických opatření a s ohledem na informace zveřejněné televizí Nova o podezření na onemocnění AIDS u ostravského zubního lékaře, vyzýváme osoby, zejména sexuální kontakty a dále osoby, které mají pochybnosti, že se mohly nakazit, aby se spojily s pracovníky hygienické stanice,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Dodala, že riziko nakažení pacienta při stomatologickém ošetření a zejména tam, kde dojde ke krvavému poranění, existuje, i když se mu dá předejít například použitím rukavic.

Lidé mohou hygieniky kontaktovat nejen osobně, ale i e-mailem na adres epidat@khsova.cz nebo telefonicky na číslech 595 138 115, 595 138 148, 595 138 114,“ dodala Šebáková.

„Zároveň informujeme na možnost vyšetření krve u praktického lékaře nebo na Infekční ambulanci Fakultní nemocnice v Ostravě,“ doplnila Šebáková.

Informaci o tom, že ostravský zubař a zároveň bývalý ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl byl nakažen virem HIV, přinesla o víkendu televize Nova. Zubař spáchal před nedávnem sebevraždu, údajně se tak stalo ve chvíli, kdy skončil se zápalem plic v nemocnici, a hrozilo, že se na jeho tajemství přijde.

Zháněl se už před časem rozvedl. Podle lidí z jeho okolí byl gay, kterému nebyl nezávazný sex cizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám