Hlavní obsah

Rváč z řad elitních detektivů vyhořel u psychotestů a putoval do civilu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služební kariéra devětatřicetiletého detektiva protikorupční policie, který se při loňském excesu v Plzni předvedl jako opilec, rváč a exhibicionista, skončila. Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec policistu poslal do civilu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutí padlo na základě výsledků psychologického vyšetření. To ukázalo, že policista není způsobilý dalšího výkonu služby a ze zákona musí být propuštěn,“ řekl Právu mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Právě přezkumné testy zůstávají zpravidla posledním nástrojem, jak se zbavit policistů, jejichž chování je rizikem pro další působení ve služebním poměru.

Nahý ležel na silnici

Propuštěný policista v hodnosti podplukovníka, který vyšetřoval ty nejzávažnější ekonomické zločiny, se musel podrobit psychotestům po loňském řádění v restauraci ve Sladovnické ulici v městské části Slovany. Zpacifikovat ho tehdy musela až přivolaná policejní hlídka.

„Nejprve začal na baru obtěžovat jednoho z hostů. Věšel se na něho a pak se s ním chtěl prát,“ uvedla servírka, která se společně s kolegyní snažila celou situaci uklidnit.

Opilému policistovi obsluha baru zavolala taxíka a on se pomalu vypotácel před hospodu.

„Asi za patnáct minut přiběhl taxikář, že na silnici leží chlap a že ho málem přejel. Vyšla jsem ven a ten dotyčný tam skutečně ležel. Byl úplně nahý a oblečení měl vedle sebe. Nějací kolemjdoucí se ho snažili z komunikace dostat pryč, aby ho nerozmašírovalo auto. Přetahoval se s nimi a zase si zpátky lehl na to samé místo. Když jsem se ho ptala, co to dělá, něco nesrozumitelného zamumlal v tom smyslu, že chce vědět, v jakém je státě,“ pokračovala číšnice. Na místo přijeli policisté, kteří kolegu strčili do auta a odvezli domů.

Utekl i od nehody

Právu se podařilo zjistit, že nešlo i jediný prohřešek tohoto detektiva. V minulosti už byl za své výstřelky dvakrát kázeňsky potrestán. V jednom případě se jednalo o přestupek proti občanskému soužití, kdy opilý v noci poblíž centra Plzně vulgárně nadával kolemjdoucím.

Další škraloup má za to, že utekl od dopravní nehody a policii později tvrdil, že jeho vozidlo v době karambolu řídila neznámá osoba.

Svého bývalého kolegu by měli policisté proklepnout i z jiné stránky. Právo zjistilo, že na konci loňského listopadu vydražil v internetové aukci pozemek poblíž Plzně za více než milión korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám